najavio orban

Mađarska preuzima predsjedanje EU-om, u središtu će biti migracije

23.06.2024 u 08:45

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je njemačkim medijima da pitanje migracija želi staviti u središte predstojećeg mađarskog predsjedanja Europskom unijom

Orban je rekao medijskoj skupini Funke u izjavi objavljenoj u nedjelju da pozdravlja stajalište njemačkog kancelara Olafa Scholza, koji razmatra opcije za premještanje postupaka azila u zemlje izvan EU-a. Mađarska će preuzeti rotirajuće šestomjesečno predsjedanje EU-om 1. srpnja od Belgije.

Orban je rekao da Mađarska već provodi politiku prema kojoj se zahtjevi za azil razmatraju u trećim zemljama, primjerice u mađarskom veleposlanstvu u Beogradu, prije nego što se podnositeljima zahtjeva da zeleno svjetlo za ulazak u zemlju. Sredinom lipnja, Europski sud pravde (ECJ) naložio je Mađarskoj da plati kaznu od 200 milijuna eura i dodatnih milijun eura po danu zbog neprovođenja prethodne odluke o promjeni politike azila. Odluka je uslijedila nakon sudske presude iz prosinca 2020. kojom je Budimpešti naloženo da promijeni svoje postupke za dodjelu međunarodne zaštite i vraćanje državljana trećih zemalja.

  • +2
Premijer Viktor Orban u mađarskom parlamentu Izvor: EPA / Autor: Szilard Koszticsak

Položaj predsjedavajućeg EU-a uglavnom je birokratski i uključuje određivanje dnevnog reda sastanaka i usmjeravanje političkih rasprava prema odluci, ponekad pronalaženje kompromisa među državama članicama EU-a kada ne postoji jasan konsenzus. Mađarska ima burne odnose s institucijama EU-a oko pitanja vladavine prava i korupcije.