OTVORENO PISMO

Pacijenti se obrušili na Antu Zvonimira Golema jer je besplatno zdravstvo nazvao floskulom iz totalitarizma

23.05.2018 u 18:53

Bionic
Reading

U Udruzi hrvatskih pacijenata ogorčeni su stavom drugog dopredsjednika Hrvatske liječničke komore Ante Zvonimira Golema koji smatra da je besplatno zdravstvo velika floskula iz nedavnog totalitarnog sustava.

'Besplatno zdravstvo velika je floskula iz nedavne prošlosti kojim se u ta vremena pokušavalo stanovništvu prikazati svi 'blagodat' totalitarnog sistema. Medicinski uređaji, lijekovi, potrošni medicinski materijal, održavanje domova zdravlja i bolnica moraju se platiti i građani to plaćaju, bilo kroz doprinos zdravstvenom osiguranju, iz općih poreza ili sudjelovanjem pacijenata (doplata). Dakle, ništa nije besplatno već država upravlja novcima svih građana', napisao je Golem u autorskom tekstu u novom broju Liječničkih novina.

Potaknuti Golemovim tekstom iz Udruge hrvatskih pacijenata su mu napisali otvoreno pismo koje potpisuje Marijo Drlje, a u kojem poručuju da je prava floskula da je solidarani javni zdravstveni sustav (SJZS) besplatan.

'Pitamo Vas znate li Vi možda tko je proturio u javni prostor tu 'floskulu' da je sve u SJZS​ besplatno? Mi smo poprilično sigurni da tu 'floskulu' kako kažete nismo protur​ili u javni prostor mi oboljeli, ​obični smrtnici. Pitamo Vas jesu li tu floskulu o besplatnom zdravstvu možda proturili u javni prostor, neki lobisti tajkunizacije općeg dobra SJZS kao pripremu za tajkunizaciju?', poručuju iz Udruge hrvatskih pacijenata koji smatraju da je SJZS najdragocjeniji proizvod u povijesti civilizacije jer je u njemu uključena ljubav tj. solidarnost zdravih sa bolesnima, ​bogatih sa siromašnima i mladih sa starima.

  • +2
Bolnica Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U udruzi pacijenata u otvorenom pismu drugom dopredsjedniku liječničke komore postavljaju pitanje kome smeta ta solidarnost i zna li Golem zašto se ruši SJZS, je li to možda zbog pohlepe nekih lobista tajkunizacije i piše li o floskulama o amerikanizaciji sustava kao i o floskulama o listama čekanja.

Poručuju Golemu da je javno zdravstvo dijete najtvrđeg kapitalizma – utemeljili su ga Englezi 5. srpnja 1948. za vrijeme ministra zdravstva Aneurina i uskoro će proslaviti 70 godina postojanja. 'U našem općem dobru u solidarnom javnom zdravstvom sustavu treba samo promijeniti način upravljanja i to tako da svatko tko upravlja, za sve loše poteze odgovara i osobnom imovinom, objediniti javnu nabavu i na taj način, moguće uštedjeti i do milijardu kuna godišnje', savjetuju iz Udruge hrvatskih pacijenata.

Vjeruju da kada bi se samo ovo realiziralo da bi naš SJZS bio u suficitu i ne bi ga trebalo tajkunizirati, a naš osiromašeni Hrvatski puk bi imao na načelu solidarnosti, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu na zlatnom standardu.