započela sezona

Osječane u 15 minuta ubode 80 komaraca, avion za borbu s tom pošasti je spreman

10.05.2018 u 20:45

Bionic
Reading

S četiri milijuna kuna, osam vozila i avionom u pripravnosti Osječani ove godine kreću u borbu protiv komaraca. U 15 minuta trenutno primaju 20 do 80 uboda ovih letećih napasnika, ovisno o dijelu grada u kojem se nalaze, a u klopkama postavljenim izvan granica grada tijekom 24 sata završi i do 1000 komaraca

'Imamo sve spremno za avionski tretman, ali zakonski se on može odraditi iznad nenaseljenog područja. Vrlo vjerojatno ćemo angažirati avion, ali građani trebaju znati kako takvi tretmani nisu više preporučljivi ni priznati. Avionsko tretiranje već je duže vrijeme izbačeno iz Europske unije. Komarci se tako samo još tretiraju u Srbiji te nešto malo u Mađarskoj', upozorio je Zlatko Pandžić, ravnatelj osječko-baranjskog Zavoda za javno zdravstvo, Osječane na konferenciji za novinare.

U Gradu pak objašnjavaju da već godinama pokušavaju dobiti suglasnost za tretmane iz zraka, ali je to nemoguće, kažu, iznad naselja. Zbog toga su pokrenuli inicijativu da se uđe u obližnji Kopački rit, najveću europsku močvaru, kako bi se proveli biološki tretmani i testirala njihova učinkovitost u zaštićenom parku prirode.

'Imali smo prijašnjih godina situaciju da je u Osijeku izmjereno sto uboda u 15 minuta, a na bentovima oko Kopačkog rita nisu se mogli ni prebrojati. Osijek je kao izdvojeni otok nemoguće braniti', tumači Romano Kristić, pročelnik osječkog Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo.

Komarci se u Osijeku kontinuirano tretiraju kako bi situacija bila podnošljiva.

>>> Slavonska općina izdala upute za borbu protiv azijskog tigrastog komarca

'Manje-više na svim mjestima u Osijeku broj uboda u 15 minuta iznad je onih 15 uboda i kreće se u rasponu od 20 do 80, kako u kojem dijelu grada. Najviše ih je u Donjem gradu, Pampasu, Višnjevcu, Sarvašu, mjestima koja su najbliže izložena šumskom području izvan gradskih granica. Bazen iz kojeg dolaze komarci u Osijek je toliko velik da imamo njihov konstantan priljev', dodaje Pandžić.

U borbu protiv komaraca ove godine se uključuje i Osječko-baranjska županija. Osječani stoga u narednim godinama očekuju nešto povoljniju situaciju.

Aviozaprašivanje komaraca u Osijeku prilikom njihove najezde Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

'Činjenica je da se komarci u Osječko-baranjskoj županiji uopće ne tretiraju. Uz Grad Osijek, koji kontinuirano godinama provodi tretiranje komaraca, ima još pet jedinica lokalne samouprave koje ovisno o financijama rade to povremeno, ali je to uglavnom zadimljavanje kada situacija postane neizdrživa', dodaje Kristić, hvaleći iskorak Županije koja je osnovala Povjerenstvo za suzbijanje komaraca.

Ovogodišnja borba s komarcima je specifična, tumače iz Zavoda za javno zdravstvo, jer se s monitoringom počelo vrlo rano, već početkom ožujka. Poklopili su se idealni vremenski uvjeti, uz temperaturu zraka, za razvoj komaraca.

'Prvu generaciju komaraca dobili smo iznimno rano, već početkom travnja, i oni su još aktivni, a prema našim praćenjima i prognozama, za dva tjedna možemo očekivati već i drugu', najavljuje Pandžić.

Iako brojnošću u samom Osijeku komarci prelaze preporučeni limit od 15 uboda u 15 minuta, epidemiolozi stanje ne smatraju alarmantnim.

'Nemoguće je provesti aktivnosti tako da komaraca uopće ne bude jer živimo u gradu koji je naslonjen na Kopački rit, u kojem ih se ne može tretirati, kao i šumovito područje u okruženju koje mu ne pripada. Osijek radi i iznad svojih mogućnosti, a mi ćemo, ako bude potrebno, ići i svaki drugi dan u tretiranje kako bi se brojnost komaraca održala na podnošljivoj razini', dodaje Pandžić.