KOTROMANOVIĆ U KNINU

Ozlijeđenim pirotehničarima i do 600.000 kuna

Bionic
Reading

Ministar obrane Ante Kotromanović posjetio je ozlijeđenog pirotehničara Davora Perkovića u Općoj bolnici Knin te pritom rekao kako je vjerojatno eksplodirala kasetna bomba, ali i da se uzroci nesreće još istražuju. Premija za slučaj ozljede, odnosno invaliditeta, iznosi do 600 tisuća kuna, a državni mirovinski zavod utvrđuje konačan iznos odštete

Uz ministra Kotromanovića, ozlijeđenog pirotehničara posjetili su i kninska gradonačelnica Josipa Rimac i general bojnik Mate Ostović.

Slobodna Dalmacija izvještava da je ministar u bolnici razgovarao s ozlijeđenim pirotehničarom, pohvalio je tim bolnice u Kninu i kazao kako je ministarstvo cijelo vrijeme od nesreće s njima bilo u kontaktu.

'Uzroci nesreće još se istražuju, a vjerojatno je eksplodirala kasetna bomba. To područje je puno eksplozivnih naprava i vrlo je bitno da se raščisti te se radovi pirotehničara na području vojarne u Pađenima nastavljaju', kazao je ministar.

Zaostale mine su veliki problem kninskoga područja, upozorila je kninska gradonačelnica Josipa Rimac te navela primjer vojarne u Golubiću.

Podsjetimo, u eksploziji koja se dogodila u srijedu u vojarni u Pađenima došlo je prilikom čišćenja i sanacije terena. Pritom je od ozljeda preminuo pirotehničar Marko Odžak, a lakše su ozlijeđeni pirotehničari Davor Perković, koji je zadržan u bolnici, te Dalibor Batinić koji je pušten kući.

Iako im nitko ne može nadoknaditi ono što su izgubili, pirotehničari stradali pri razminiranju mogu računati na naknadu osiguranja u slučaju ozljede i trajnog invaliditeta te prava iz zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.

Premija za slučaj ozljede, odnosno invaliditeta, iznosi do 600 tisuća kuna, a državni mirovinski zavod utvrđuje konačan iznos odštete. Prema Hrvatskom centru za razminiranje, samo u Dalmaciji još treba razminirati 158 četvornih kilometara. Najveće minama zagađene površine nalaze se, navodi Slobodna Dalmacija, na području Zadarske županije (68 četvornih kilometara), a slijede Šibensko-kninska (56,1), Splitsko-dalmatinska (27,9) i Dubrovačko-neretvanska županija 6,5 kvadratnih kilometara. Prema sadašnjim cijenama koje se s PDV-om kreću oko 10 kuna po četvornom metru. Ispada da za razminiranje Dalmacije treba više od 1,5 milijardi kuna.

Od 1991. do danas u Hrvatskoj se dogodilo 1.348 minskih nesreća u kojima stradalo 1875 ljudi, među kojima je 205 pirotehničara, podaci su Hrvatskog centra za razminiranje. Među žrtvama je 315 lakše ozlijeđenih, 1.120 osoba pretrpjelo je teške tjelesne ozljede, a 509 ljudi smrtno stradalo.