poruka trumpu

Ozbiljno upozorenje iz Kine: Nalazimo se na rubu novog hladnog rata

24.05.2020 u 12:22

Bionic
Reading

Kina i SAD su na "rubu novog hladnog rata", upozorio je u nedjelju kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, izražavajući žaljenje zbog novih napetosti s Washingtonom oko epidemije covida-19

Prvi oboljeli od novog koronavirusa zabilježeni su krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu i od tada je od covida-19 na cijelom svijetu umrlo preko 340.000 ljudi.

Američki predsjednik Donald Trump posljednjih tjedana opetovano optužuje kineske vlasti da su prekasno objavile ključne informacije o ozbiljnosti situacije s novim koronavirusom čije je širenje moglo biti obuzdano.

"Osim pošasti koja se širi zbog virusa, u SAD-u se širi i politički virus", kazao je šef kineske diplomacije ne imenujući direktno američkog predsjednika.

"Ta politički virus koristi svaku priliku za napad i blaćenje Kine", istaknuo je Wang.

Trump je najavio i mogućnost traženja odštete od Pekinga u iznosu od više milijardi dolara zbog uništenog gospodarstva izazvanog pandemijom te pozvao na međunarodnu istragu o porijeklu virusa.

Prema Wangu, Kina je spremna na međunarodnu suradnju kako bi se istražilo gdje je nastao koronavirus, ali da se zemlje suzdrže od "političke ingerencije".

  • +15
NR Kina u doba pandemije koronavirusa Izvor: EPA / Autor: WU HONG

Kineski predsjednik Xi Jinping nema ništa protiv "potpune analize" svjetskog odgovora na novi koronavirus nakon što se pandemija potpuno stiša.

Direktorica Instituta za virologiju u Wuhanu, u koji redovito upiru prstom Sjedinjene Države kada se radi o izvorištu koronavirusa, rekla je da laboratorij ima tri živa soja koronavirusa od šišmiša, ali nijedan ne odgovara virusu Sars-CoV-2.

Prema više znanstvenika, novi koronavirus je vjerojatno prenesen na čovjeka s neke od životinja. Okrivljena je mokra tržnica u Wuhanu jer se na njoj prodaju žive divlje životinje.

Ali činjenica da se na nekoliko kilometara udaljenosti nalazi Institut za virologiju hrani već mjesecima hipoteze o bijegu virusa iz te institucije.

Te su sumnje "čista izmišljotina", rekla je direktorica instituta Wang Yanyi za televiziju CGTN. "Kao i svi, nismo znali ni da virus postoji", rekla je Wang.

SAD i Kina već dvije godine vode trgovinski rat, no pandemija virusa SARS-CoV-2 je napetosti dovela do vrhunca.

"Određene političke snage uzele su za taoca odnose između Kine i SAD-a i s krizom oko novog koronavirusa guraju dvije zemlje na rub novog hladnog rata", ocijenio je Wang Yi.

U video poruci prilikom zasjedanje skupštine WHO-a  predsjednik Xi je odbacio optužbe da je Kina u upravljanju koronakrizom bila netransparentna i neodgovorna.