ZAHTJEVAN POSAO

Ovo su odvjetnici uhićenih u megaaferi Ina: Branili su mnogo zvučnih imena, od Agrokora do Fimi medije, pa i ratne zločince

30.08.2022 u 12:52

Bionic
Reading

Svih petero uhićenih u megaaferi Ina odabrali su svoje odvjetnike. Otkrivamo tko su, zasad, branitelji u procesu za 'pljačku stoljeća', kao i zvučna imena s popisa njihovih klijenata

Odvjetnici prvookrivljenog Damira Škugora - Nikola Mandić i Sandra Hančić

Odvjetnik Nikola Mandić iz Odvjetničkog društva Šooš Maceljski, Mandić, Stanić & partneri zastupao je, među ostalima, Zdravka Mamića, bivšeg potpredsjednika Agrokora i zeta Ivice Todorića Hrvoja Balenta, Petra Pripuza i bivšeg direktora NK Zadar, Dalibora Zebića, koji je bio pritvoren s Renom Sinovčićem.

Sandra Hančić, samostalna odvjetnica s Ribnjaka, rođena je Bjelovarčanka, a u tom gradu bila je sutkinja na Općinskom i Županijskom sudu. Od 2013. do 2020. radila je u Odvjetničkom društvu Grubeša i partneri. Na popisu njezinih klijenata su bivši glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, pokojni glazbenik Rajko Dujmić i bivši ravnatelj Javne ustanove Maksimir Luka Čuljak, kojeg su djelatnici tužili zbog mobinga. Lani je Hančić bila protukandidatkinja Teni Šimonović Einwalter u izboru nove pučke pravobraniteljice.

Odvjetnici drugookrivljenog Gorana Husića - Matija Milčec, Rajko Čogurić i Šime Matak

Prvi odvjetnik koji je dobio punomoć Gorana Husića bio je Matija Milčec. On ima ured s Ivanom Fumićem u Martićevoj ulici. Zastupao je, između ostalih, obitelj Maršanić u sporu oko zemljišta na kojem se nalazi tramvajsko okretište u Prečkom, sutkinju Dubravku Rudelić zbog tekstova o njoj objavljenih na portalu slobodnalika.com te blizance iz gospićke Gimnazije kojima je poništen ispit na državnoj maturi u postupku protiv Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

  • +5
Odvjetnici osumnjičenih u aferi Ina Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

U međuvremenu, u Husićev tim ušli su i Rajko Ćogurić te Šime Matak iz Odvjetničkog društva Čogurić & Matak. Oni su bili angažirani u krupnim slučajevima gospodarskog kriminala, poput Karlovačke banke i Agrokora. Čogurić je branio Antu Todorića, starijeg sina Ivice Todorića, potom Đuru Gavrilovića, poduzetnika Dragu Mačeka u aferi Brodosplit i Zorana Markovića u aferi Spice. Među Matakovim klijentima su Zoran Mamić, građevinski poduzetnik Krešimir Huzjan i Ninoslava Zeković iz afere Krašograd.

Odvjetnici trećeokrivljenog Josipa Šurjaka - Ivica Mazalin i Ana-Marija Gospočić

Odvjetnik Ivica Mazalin s Trga Republike Hrvatske također je angažiran u aferi Agrokor, s klijentom Ivicom Sertićem, bivšim šefom Jamnice i izvršnim potpredsjednikom koncerna za tržišta, prodaju i logistiku. Na njegovom popisu klijenata je Saša Romac iz afere Spice, kao i istarski poduzetnik Sandro Stipančić, suoptuženik Zdravka Mamića u procesu za izvlačenje novca iz Dinama.

Ana-Marija Gospočić, odvjetnica s Trešnjevke, zastupala je, u timu sa Željkom Žganjerom i Veljkom Miljevićem, četvoricu bivših direktora u HAC-u i ARZ-u: Marija Crnjaka, Juricu Prskala, Josipa Sapunara i Zlatka Korpara, koje se teretilo da su preko Fimi medije isplatili oko devet milijuna kuna za crnu blagajnu HDZ-a. Na popisu klijenata joj je i Dragan Stipić iz afere Vjetroelektrane. Zastupala je i Luku Modrića, tražeći nadopunu vijesti o betoniranju pomorskog dobra pred njegovom vilom u Kožinu izjavom da on nema nikakve veze s tim niti zna tko izvodi radove.

Odvjetnik četvrtookrivljene Marije Ratkić - Petar Pavković

Odvjetnik Petar Pavković iz Jurišićeve ulice branio je Damira Kuštraka, bivšeg predsjednika Udruge poslodavaca i zamjenika ministra financija, u aferi Agrokor. Među njegovim klijentima bio je i Ivan Jarnjak, bivši ministar unutarnjih poslova i predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost, u aferi Fimi media, a branio je i prvooptuženog Milana Ćevida u aferi Indeks, kada su se naveliko kupovali ispiti na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Odvjetnik petookrivljenog Dane Škugora - Ivan Stanić

Ivan Stanić, partner Nikole Mandića iz Odvjetničkog društva Šooš Maceljski, Mandić, Stanić & partneri, također je prekaljeni odvjetnik. Uz Mamića i Pripuza, klijent mu je bio bivši šef Agrokorova računovodstva Alojzije Pandžić, a na popisu je i nekadašnji haški osuđenik Vinko Martinovića Štela, naknadno osuđen za ubojstvo Jasmine Đukić u Mostaru.

Stanić i Mandić branili su i Franju Vargu, bivšeg MUP-ova informatičara osumnjičenog da je izradio lažnu SMS korespondenciju za Zdravka Mamića, ali su mu otkazali punomoć u manje od 24 sata od preuzimanja slučaja.

Bio je i opunomoćenik bivše europarlamentarke Marijane Petir na sjednici Predsjedništva HSS-a, kada je ona izbačena iz stranke, a nije mogla nazočiti joj zbog puta u Izrael.