HZZO-OVA LISTA

Ovo su najbolje hrvatske bolnice

11.11.2014 u 18:53

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) objavio je u utorak rang ljestvicu 28 bolnica, po kojoj su u svojim kategorijama ove godine najuspješniji bili KBC Split, KB Sveti Duh, Opća bolnica Požega i Opća bolnica Našice

Pokazatelji uspješnosti i kvalitete obuhvatili su 'obrtaj' pacijenata po postelji, broj slučajeva na jednog zdravstvenog radnika, opću stopu smrtnosti, postotak liječenja u dnevnoj bolnici i postotak slučajeva jednodnevne kirurgije zbog operacije očne mrene.

HZZO je na konferenciji za novinare predstavio rezultate praćenje rada bolnica u prva tri kvartala ove godine, što će biti jedan od temelja za ugovaranje limita s bolnicama u idućoj godini.

U prvoj kategoriji bolnica KBC Split najbolji je po postotku liječenja u dnevnoj bolnici, postotku slučajeva jednodnevne kirurgije zbog operacije mrene i ukupnom broju slučajeva na jednog zdravstvenog radnika.

U drugoj kategoriji KB Sveti Duh najbolja je po obrtaju po postelji, no po postotku liječenja u dnevnoj bolnici najbolja je OB Varaždin, koja ima i najveći postotak slučajeva jednodnevne kirurgije mrena. U trećoj kategoriji po obrtaju po postelji najbolja je OB Požega, dok u četvrtoj kategoriji bolnica prednjači OB Našice.

Rang lista, neovisno o kategoriji bolnica, na vrh je svrstala OB Požegu, na drugom je mjestu KB Sveti Duh, a na trećem bolnica u Slavonskom Brodu. Na začelju su pak bolnice u Gospiću, Karlovcu i Kninu.

HZZO smatra da će objavljeni podaci biti relevantni kako za pacijente, tako i za same bolnice, koje uspoređujući se među sobom mogu dobiti poticaj za ulaganje dodatnih napora za poboljšanje učinkovitosti i kvalitete u svojem radu.

Opća je ocjena da su ishodi liječenja u hrvatskim bolnicama u europskom prosjeku, no organizacijski zaostajemo - imamo manji udio dnevne kirurgije u odnosu na europski prosjek, bolnička usluga na razini Hrvatske nije ujednačena, imamo manje dnevne kirurgije, manje dnevnih bolnica i manju zauzetost kreveta, te prevelik udio nemedicinskog osoblja u odnosu na medicinsko, rekla je v.d. ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec.

Bolnice imaju još dosta prostora za racionalizaciju i poboljšanje rada u organizacijskom smislu, što će se nastojati poboljšati tako da će pet do 10 posto limita iduće godine biti varijabilno i ovisiti o pokazateljima učinkovitosti i kvalitete njihova rada, najavila je Prenđa Trupec.