GLOBALNI DŽIHAD

Ovo su najaktivnije islamističke terorističke skupine na svijetu

01.12.2012 u 09:05

Bionic
Reading

Islamistički terorizam oblik je vjerskog terorizma kojeg provode islamistički ekstremisti u svrhu postizanja različitih političkih i/ili vjerskih ciljeva. Islamistički terorizam raširen je svuda po svijetu od 1970-ih godina, a prepoznatljiv je po taktikama koje provodi kako bi ostvario svoje ciljeve, što uključuje samoubilačke napade, otmice i regrutiranje novih članova putem interneta. Među najpoznatijima su svakako Al Kaida, Hezbolah i Hamas. Tportal donosi pregled trenutačno najaktivnijih islamističkih terorističkih skupina na svijetu

Al Kaida

Al Kaida je globalna militantna islamistička organizacija koju je osnovao Osama bin Laden između kolovoza 1988. i kraja 1989., a svoje korijene ima u sovjetskom ratu u Afganistanu. Al Kaida djeluje kao mreža koja obuhvaća multinacionalnu vojsku, bez državljanstva. Radi se o radikalnom sunitskom muslimanskom pokretu koji poziva na globalni džihad i strogo tumačenje šerijatskog zakona. Premda vidno oslabljena nakon smrti svog poznatog vođe Osame bin Ladena, a potom i brojnih ostalih visokopozicioniranih članova, i dalje ostaje ozbiljna prijetnja svjetskoj sigurnosti.

Al Kaida

Hamas

Hamas (Islamski pokret otpora) čine palestinski suniti. Od 2007. Hamas upravlja Pojasom Gaze nakon što je osvojio većinu mjesta u palestinskom parlamentu kada je porazio Fatah. Utemeljen na principima islamskog fundamentalizma, Hamas je osnovan 1987. tijekom Prve Intifade, kao ogranak Muslimanske braće, tada zabranjene u Egiptu. A poput libanonskog Hezbolaha, sebe smatraju dijelom svjetske islamske revolucije i zaštitnikom panislamskih ciljeva.

Hamas


Hezbolah

Utjecaj Iranske islamske revolucije, izraelska invazija na Libanon 1982. kao i masakr Palestinaca i Libanonaca u izbjegličkim logorima u Šatili i Sabri, doprinijeli su stvaranju ekstremističkih, revolucionarnih islamističkih organizacija, naročito Hezbolaha (Božje stranke) čiji je cilj bio da se ugleda na Iran. Hezbolah, koji čine libanonski šijiti, zajedno se s palestinskim sunitskim pokretom Hamas smatra 'najvećim izvoznim proizvodom' Iranske islamske revolucije iz 1979. Štoviše, prema tvrdnjama Izraela, masakr u Siriji ne izvodi samo sirijska vlada, već ga potpomažu Iran i Hezbolah.

Hezbolah

Palestinski islamski džihad (PIJ)

Palestinski islamski džihad (PIJ) je nastao nakon što su neki članovi egipatskog Muslimanskog bratstva kazali da organizacija nije učinila dovoljno kako bi spriječila Izrael da okupira palestinski teritorij. Osjećali su kao da nisu dovoljno pomagali palestinskoj borbi. Nadahnuti Iranskom islamskom revolucijom 1979., Fathi Shaqaqi i Abd al-Aziz Awda osnovali su ovu skupinu za borbu za suverenitet Palestine i slobodu od Izraela. Islamski džihad ima mnogo sličnosti s Hamasom, a obje skupine su proizašle iz Muslimanskog bratstva i primaju veliku količinu sredstava iz Saudijske Arabije. Sa sličnim ciljevima, Hamas i PIJ su zajedno radili na brojnim 'projektima'.

PIJ


Muslimanska braća

Muslimanska braća, punim nazivom Društvo muslimanske braće najveća je i najutjecajnija sunitska islamistička organizacija. Muslimanska braća osnovana su 1928. u Egiptu, a iz njega su proistekle brojne terorističke organizacije. Valja napomenuti kako usprkos militantnom imidžu koji je karakterizirao Muslimansku braću od samih početaka, njihov osnivač Hasan al-Bana, koji se ujedno smatra i idejnim začetnikom suvremenog islamističkog pokreta, inzistirao je na tome da on ne namjerava izvesti puč ili osvajati vlast. Glavni cilj Društva bilo je - obrazovanje. Jedan od najistaknutijih članova Muslimanske braće, koji je otišao u Afganistan, bio je Ayman al-Zawahiri. Tamo je upoznao Osamu bin Ladena s kojim je osnovao organizaciju koja je postala zametak današnje Al Kaide. Ovaj je pokret bio zabranjen u Egiptu dulje od pola stoljeća, a svrgnućem Hosnija Mubaraka uklonjen je s popisa zabranjenih u toj zemlji. Godine 2012. pobijedili su na izborima za parlament, kao i njihov kandidat na predsjedničkim izborima Muhamed Mursi

Muslimanska braća


Al Shabaab

Al Shabaab je ćelija militantne islamističke skupine Al Kaide službeno priznata 2012. otkad kontrolira velika područja južnih dijelova Somalije, gdje je čak nametnula vlastiti strogi oblik šerijatskog prava. Procjenjuje se da broji nešto malo manje od 15 tisuća članova.

Al Shabaab

Hakani

Teroristička mreža Hakani prisutna je na istoku Afganistana i pakistanskoj pokrajini Sjeverni Vaziristan. Koristi asimetrično ratovanje u borbi protiv NATO snaga i vlade Afganistana. Američki dužnosnici vjeruju da joj je sjedište u Sjevernom Vaziristanu. Najpoznatije ime ove terorističke organizacije je Abdul Rauf Zakir, za kojeg se smatra da kontrolira njihove operacije u Kabulu i pojedinim afganistanskim provincijama, gdje upravlja i kampovima za obuku regruta mreže Hakani, a Jalaludin Hakani, koji je prvotno bio taliban, smatra se utemeljiteljem ove terorističke skupine. Inače, mreža Hakani usko je povezana s talibanima i ostalim terorističkim skupinama, a 2012. stavljena je na crnu listu UN-a i SAD-a.

Mreža Hakani