LEPEZA PROJEKTILA

Ovo oružje Ukrajinci bi mogli dobiti u paketu s F-16: Neke rakete korištene su i u Jugoslaviji

17.06.2023 u 12:12

Bionic
Reading

Iako je Pentagon krajem svibnja ocijenio da F-16 neće biti relevantan za ukrajinsku protuofenzivu, sve se više raspravlja o tome kakvim bi oružjima trebali biti naoružani ti avioni. Tportal donosi prikaz mogućeg naoružanja za ukrajinske 'šesnaestice', kao i oružja za koje je zasad manje vjerojatno da će Kijev dobiti u paketu s avionima

Glasnogovornik Pentagona, brigadni general Pat Ryder precizirao je krajem prošlog mjeseca da su obuka i svaki eventualni transfer F-16 u Ukrajinu namijenjeni srednjoročnim i dugoročnim potrebama, a ne kratkoročnoj obrani za protuofenzivu protiv ruskih snaga koja je tada bila tek u najavi. Ryder je naglasio da F-16 neće biti mjerodavan za ukrajinsku protuofenzivu, a ona je u međuvremenu započela prošlog tjedna.

Trenutno nije otkriven broj F-16, niti bilo kakva naznaka odakle će ti zrakoplovi doći ili kada će biti isporučeni. Međutim otkriveno je da će SAD sudjelovati s partnerima i saveznicima u obuci ukrajinskih pilota kako koristiti tu letjelicu. Ryder je precizirao da će se obuka pilota održati izvan Ukrajine - u europskim zračnim bazama.

Popularne 'šesnaestice' neko vrijeme nisu bile u igri za Ukrajinu, ali se Washington u konačnici složio da zemlje partneri mogu obučavati Ukrajince u korištenju tog aviona. Dosad je Pentagonu stiglo nekoliko zahtjeva europskih zemalja koje u svojim ratnim zrakoplovstvima imaju F-16, no kako je riječ o američkom sustavu, te države moraju dobiti dopuštenje SAD-a prije nego što prebace zrakoplove u druge zemlje.

Ukrajini je ranije isporučen niz oružja koje može koristiti F-16, a postoji čitava paleta naoružanja kojim se ti avioni mogu dodatno opremiti ako 'šesnaestice' doista stignu do bojišnice.

  • +9
Oružje koje bi Ukrajina mogla dobiti uz F-16 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Wikimedia Commons - Ratno zrakoplovstvo SAD-a

Dinamičnije i učinkovitije korištenje

Među ranije pristiglim oružjem nalazi se proturadarski projektil velike brzine AGM-88, a koji pouzdano uništava protivničke protuzračne sustave opremljene radarima. F-16 bi mogao koristiti ove projektile mnogo dinamičnije i učinkovitije od ukrajinskih aviona sovjetske proizvodnje. Riječ je sustavu čija je proizvodnja započela 1983. godine, a F-16 je jedini avion u trenutnom inventaru američkog ratnog zrakoplovstva koji koristi AGM-88.

Sustav može otkriti, napasti i uništiti metu uz minimalan angažman posade. Proporcionalni sustav navođenja, koji prati emisije neprijateljskog radara, ima fiksnu antenu i glavu tražilice u nosu projektila, a on pokreće bezdimni raketni motor s krutim pogonom i dvostrukim potiskom.

Izvor: Društvene mreže

Raytheonov sustav AIM-120 otprije se koristi u Ukrajini preko njezinih sustava protuzračne obrane NASAMS. Radi se o naprednoj raketi zrak-zrak srednjeg dometa (AMRAAM), sposobnoj za operacije danju i noću u svim vremenskim uvjetima. Koristi aktivno radarsko navođenje za odašiljanje i prijam, a nasljednik je rakete AIM-7 Sparrow, o kojoj je tportal već pisao. AIM-120 je brži, manji i lakši od Sparrowa te ima poboljšane mogućnosti protiv ciljeva na malim visinama.

Sadrži aktivni radar s inercijalnom referentnom jedinicom i sustavom mikroračunala, što čini raketu manje ovisnom o sustavu za upravljanje paljbom zrakoplova. Nakon što se projektil približi meti, njegov aktivni radar vodi ga na presretanje. To omogućuje pilotu da cilja i ispaljuje nekoliko projektila istovremeno na više ciljeva. Pilot tada može izvoditi manevre izbjegavanja dok projektili idu prema svojim ciljevima. Valja istaknuti da bi slanje AIM-120 u Ukrajinu bio svojevrsni presedan jer Egiptu, kao jednom od najvećih svjetskih operatera F-16, još uvijek nije odobrena nabava tih projektila.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ultimate American

Buduće ukrajinske 'šesnaestice' mogle bi koristiti bombe malog promjera (SDB) tipa GBU-53/B, a koje su još ranije odobrene kao pomoć Kijevu putem zemaljskih lansiranih sustava (GLSDB), premda njihov status u toj zemlji još uvijek nije posve jasan. Bomba bi, smatraju stručnjaci, mogla pomoći Ukrajincima zbog svoje preciznosti, dometa i sposobnosti u pogađanju polučvrstih statičnih meta. Značajna prednost je i njezin velik broj u NATO-vim skladištima.

Korišteni u bivšoj Jugoslaviji

Kanada je ranije najavila da će Ukrajini isporučiti projektile AIM-9 Sidewinder. Iako nije precizirano o kojoj je varijanti riječ, analitičari ukazuju na to da se najvjerojatnije radi o inačici AIM-9X za korištenje sa sustavom protuzračne obrane NASAMS, vrlo učinkovitim protiv prijetnji kratkog dometa i niskog leta, poput bespilotnih letjelica i krstarećih projektila koje Rusija svakodnevno koristi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Air Combat

Sidewinder, što je američki naziv za lokalnu podvrstu čegrtuše, nadzvučna je raketa zrak-zrak s visokoeksplozivnom bojnom glavom i infracrvenim toplinskim sustavom navođenja. Raketu je razvila američka mornarica za protuzračnu obranu flote, a prilagodilo ga je američko ratno zrakoplovstvo za upotrebu na borbenim zrakoplovima.

Infracrvena glava za navođenje omogućuje projektilu da se usmjeri na ispuh motora zrakoplova. Infracrveni sustav je jeftiniji od drugih vrsta sustava za navođenje i može se koristiti u danonoćnim uvjetima i uvjetima elektroničkih protumjera. Infracrveni tragač također dopušta pilotu da lansira projektil, zatim napusti područje ili poduzme akciju izbjegavanja dok se projektil sam vodi do cilja. Analitičari smatraju da bi AIM-9X pružio Ukrajini vrlo moćnu kratkodometnu raketu zrak-zrak, koja se može upariti s najnovijim sustavom nišanjena na pilotskoj kacigi, a najvjerojatnije bi se koristio za obranu od dronova i krstarećih projektila.

Izvor: Društvene mreže / Autor: US Military Superior

Moguće je i korištenje infracrveno navođene rakete zrak-zrak kratkog do srednjeg dometa tipa IRIS-T. Poznato i kao AIM-2000, oružje se otprije nalazi u ukrajinskim redovima preko zemaljskih protuzračnih sustava IRIS-T SLM, a koji su se pokazali iznimno učinkovitima protiv niskoletećih dronova i krstarećih projektila. Tu je i sustav JDAM-ER, zapravo komplet za naknadnu nadogradnju klizećih bombi kojima se unapređuje preciznost. JDAM je korišten 1999. prilikom savezničke operacije protiv nekadašnje Jugoslavije, a smatra se najvažnijim zapadnim oružanim sustavom zrak-zemlja.

Tipični JDAM može, ovisno o visini s koje je ispušten, pogoditi ciljeve udaljene do 40 kilometara, a komplet krila ER proširuje domet oružja na nešto više od 70 kilometara. Osim što je precizan unutar nekoliko metara u svim vremenskim uvjetima, JDAM je oružje tipa 'ispali i zaboravi', pa omogućuje da avion koji je lansirao bombu pobjegne s poprišta sukoba. Uz proširenje raspona ciljeva, JDAM mogao bi pomoći ukrajinskim pilotima da svoje avione drže podalje od ruske protuzračne obrane.

Izvor: Društvene mreže / Autor: US Military Superior

Idealan za udare na Crnomorsku flotu

Moguće je i opremanje naprednim preciznim sustavom APKWS. To je laserski navođena raketa koja kao bazu koristi projektile Hydra kalibra 70 milimetara. Idealna je za mete kao što su vozila u pokretu ili trupe, a već je u upotrebi u Ukrajini u obliku koji se lansira sa zemlje. U varijanti zrak-zrak također bi mogla biti učinkovita protiv dronova i krstarećih projektila. Tu je i minijaturni mamac lansiran iz zraka (MALD) tipa ADM-160, a koji se u Ukrajini koristi u koordinaciji s raketama Strom Shadow, o kojima smo također već pisali. MALD je u potpunosti integriran s F-16 i mogao bi se pokazati vitalnim u neutraliziranju ruskog protuzračnog kišobrana.

'Šesnaestice' se mogu naoružati i protubrodskim raketama AGM-84 Harpoon, a koje se otprije nalaze u Ukrajini. To oružje ima domet od oko 120 kilometara, ali ako se integrira s taktičkim avionom, taj se domet drastično mijenja. Analitičari smatraju da bi Harpoon bio idealan u operacijama protiv ruske Crnomorske flote. Mogu se isporučiti i zasad u Ukrajini nepostojeće laserski navođene bombe Paveway i projektili zrak-zemlja AGM-65 Maverick.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Scenario Fulfilment

AGM-154 je jedno od najnaprednijih oružja kojim se može naoružati F-16. Vrlo je prikladan za jedinstveno borbeno okruženje u Ukrajini jer može samostalno kliziti do svoje mete s udaljenosti od 120 kilometara ako se lansira s veće visine. Posebno bi mogao biti koristan za ciljane geolocirane statičke i polustatičke sustave protuzračne obrane, a njegov infracrveni senzor slike, koji koristi za navođenje terminala, otporan je na radiofrekvencijska ometanja. Ima i vrlo mali potpis, što ga čini mnogo težim za obaranje.

Postoji i raspršivač streljiva s korekcijom vjetra (WCMD), a on uparen sa senzorskim upaljačem tipa CBU-105 pouzdano razara oklop, iako njegov ograničeni domet smanjuje cjelokupne mogućnosti. Ako se nadogradi komplet krila za povećanje dometa, upotreba raspršivača postaje znatno učinkovitija.

Izvor: Društvene mreže / Autor: US Miiltary News

Ključni za mogući sukob s Kinom

Ako dođu u Ukrajinu, F-16 mogu se naoružati i naprednom krstarećom raketom AGM-158, koja ima stealth mogućnosti, premda je malo vjerojatno da će Amerikanci zbog tehnoloških rizika dopustiti dopremu. Raketa ima visoku sposobnost preživljavanja, snažan udarac i infracrveni terminalni senzor za ciljanje projektila s autonomnim usklađivanjem slike, što je sve čini daleko manje osjetljivijom na GPS ometanje i druge taktike elektroničkog ratovanja. Pentagon, inače, smatra AGM-158 ključnim za eventualni sukob s Kinom, što dodatno smanjuje mogućnost slanja u Ukrajinu.

Televizijski navođeni AGM-142 Popeye također bi mogao biti koristan, iako je malo vjerojatno da ga SAD još uvijek ima u skladištu jer je povučen prije gotovo dva desetljeća. Iako ograničenog dometa, mogao bi biti učinkovito oružje protiv ciljeva nedaleko od prve linije bojišnice i u situacijama s vrlo lošim GPS-om. Turska još uvijek aktivno koristi te projektile i ima ih u zalihama, kao i Južna Koreja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: SNUFF

Postoji mogućnost integriranja projektila AGM-130, koji pruža snažan udar i mali tehnološki rizik, iako nije proizveden u velikom broju i povučen je iz američke službe prije deset godina. Radi se o projektilima koji su izvorno rađeni za veće avione poput F-15 i F-111, ali se bez problema mogu integrirati i na F-16. Postoje i druga oružja koja su integrirana u F-16, ali nisu u inventaru SAD-a, poput rakete Hakim iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Izrael bi kao dugogodišnji korisnik F-16 mogao isporučiti razne vrste klizećih bombi i manjih krstarećih projektila poput Delilah, ali je problem što ta država ne namjerava opskrbljivati Kijev smrtonosnom opremom jer ne želi narušiti ionako krhke odnose s Moskvom, a što je ključno za dopuštanje Izraelu da djeluje iznad Sirije radi uništavanja lanca dopreme oružja iz Irana.

Ukrajina bi na 'šesnaesticama' mogla koristiti čitav niz sustava za lasersko označavanje ciljeva na zemlji, kao i sustava za elektroničko ratovanje, među kojima se ističe ALQ-131. To je napredni sustav za elektroničke protumjere (ECM), dizajniran za pružanje samozaštite zrakoplova od radarskih prijetnji. ALQ-131 to postiže odgovarajućom kombinacijom tehnika elektroničkog ometanja šuma, repetitora ili transpondera. Ima modularni dizajn za mogućnost rada s više frekvencijskih pojaseva te mogućnost brzog reprogramiranja protiv promjenjivih prijetnji.

Bez obzira na vrste naoružanja koje se mogu upariti s F-16, dolazak tih aviona u Ukrajinu bit će važan poticaj ratnoj sposobnosti Kijeva, a prikladno naoružanje uvelike će diktirati njihovu pravu vrijednost u bliskoj budućnosti.