TRENUCI ZA PAMĆENJE

[FOTO/VIDEO] Ovo je pet ključnih elemenata u okršaju Trumpa i Bidena - od 'kuge iz Kine' do 'frackinga'

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 23.10.2020 08:56
  • Objavljeno 23.10.2020 u 07:26
tportal

Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Nakon što je druga izravna predsjednička debata otkazana zbog zaraze američkog predsjednika Donalda Trumpa koronavirusom, on se u četvrtak navečer ipak sučelio s demokratskim izazivačem Joeom Bidenom. Bila je to posljednja prilika za TV dvoboj pred očima birača uoči predsjedničkih izbora 3. studenog, a u 90 minuta relativno pristojnog verbalnog okršaja kandidati su raspravili niz tema, poput pandemije Covida, zdravstvenog osiguranja, imigracije, njihovih osobnih financija i klimatske krize

Raspravu je ovaj put vodila NBC-jeva novinarska Kristen Welker, koju je Trump uoči sučeljavanja nazvao 'tvrdom demokratkinjom', ali ju je potom ipak pohvalio zbog dobro odrađenog posla. Pitanje je, međutim, koliko će s ovom debatom kandidati postići kod birača s obzirom da je neodlučnih ostalo vrlo malo - rekordnih 48,5 milijuna Amerikanaca već je iskoristilo mogućnost prijevremenog glasanja.

>>> Biden: Otrgnuli su djecu iz naručja roditelja; Trump: Oni su u čistim sobama

Ovo je, prema ABC News, pet ključnih elemenata u posljednjoj TV debati:

1. Isključivanje mikrofona omogućilo je sadržajniju raspravu

Ispostavilo se da je nacija ovaj put konačno dobila priliku čuti što kandidati imaju za reći o pojedinim temama, s obzirom da zbog politike isključivanja mikrofona nije bilo upadanja u riječ. U svakom segmentu sučeljavanja mikrofoni su bili isključeni na dvije minute, koliko su kandidati mogli govoriti na zadanu temu prije otvaranja rasprave. Bilo je to daleko sadržajnije od prve debate, u kojoj je Trump prekinuo Bidena oko 70 puta.

2. Život s koronavirusom? Prije bi se reklo - smrt

Biden je na početku sučeljavanja iznio svoj plan borbe s koronavirusom, a čini se da je to jedna od ključnih razlika između dvojice predsjedničkih kandidata. Mnogi smatraju da će izbori 3. studenog zapravo biti referendum o tome kako se Trump nosi s koronakrizom. Američki predsjednik kazao je da život mora ići dalje unatoč 'kugi iz Kine', pohvalio se kako je osobno prebolio Covid-19 te obećao cjepivo u najskorijem roku.

'Rekao bih da učimo živjeti s virusom. Nemamo izbora. Ne možemo se zaključati u podrum kao što to Joe čini', rekao je Trump. Biden je poručio kako život zapravo ne može ići dalje dok se ne zaustavi virus i ponovio da je Trump bio na vlasti kada je - zasad - umrlo čak 220.000 ljudi. 'On kaže da učimo živjeti s virusom. Ljudi uče umirati s njim', zaključio je Biden.

  • +45
  • +42

TV debata Trump vs. Biden

Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

3. Osobne financije i optužbe za korupciju

Voditeljica je pokušala navesti kandidate na temu nacionalne sigurnosti, no obojica su iskoristila poveznicu o upletenosti stranih sila u izbore za međusobne optužbe za korupciju.

Trump je iznio nedokazane tvrdnje da je obitelj Biden primila neprimjerene uplate od svojih ruskih suradnika, što se zapravo odnosilo na ranije optužbe protiv Bidenovog sina Huntera i njegov poslovni angažman u Ukrajini. Biden je naglasio da Trump godinama nije platio porez ili je platio minimalne iznose, dok je on platio i transparentno objavio sve svoje račune. 'Pogledajte 22 godine mojih poreznih davanja. Ti nisi objavio brojke niti za jednu godinu. Što skrivaš?', pitao je Biden.

TV debata Trump vs. Biden

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

4. Biden s 'frackingom' cilja na neodlučne birače

Biden je otvoreno rekao da se ne protivi 'frackingu' - u naftnoj industriji, postupak drobljenja stijene uz pomoć hidrauličke tekućine pod vrlo visokim tlakom - što je vjerojatno zaprepastilo mnoge progresivne demokratske birače.

'On je vrlo zbunjen momak. On misli da se natječe protiv nekog drugog. Natječe se protiv Joea Bidena. Pobijedio sam sve druge ljude jer se nisam slagao s njima', kazao je Biden, aludirajući na unutarstrančke izbore i svoje demokratske rivale, senatoricu Elizabeth Warren i senatora Bernieja Sandersa koji su gurali progresivnije platforme, uključujući Green New Deal. Biden očito smatra da će potrebna većina demokratskih glasača ovaj put izaći na izbore kako se ne bi ponovnio rezultat iz 2016. godine, te mu progresivni birači nisu u fokusu već cilja i na one nešto konzervativnije, neodlučne birače - osobito u Pennsylvaniji i Teksasu.

Posljednje pitanje odnosilo se na budući eventualni inauguracijski govor. Što bi tada poručio naciji?

'Reći ću da sam američki predsjednik. Predstavljam sve vas, bilo da ste glasali za ili protiv mene, te ću se pobrinuti da budete zastupljeni. Dat ću vam nadu', rekao je Biden.

5. Potpuno oprečne vizije zdravstvenog osiguranja

Trump je, opet bez argumenata, optužio Bidena da pokušava eliminirati privatno zdravstveno osiguranje, no Biden je odgovorio da njegov plan uključuje upravo privatno osiguranje - naravno, uz opciju javnog osiguranja. 

'To će postati Bidencare', rekao je bivši potpredsjednik, aludirajući na Obamacare. 'Nitko s privatnim osiguranjem neće izgubiti svoje osiguranje pod mojim planom', dodao je.

Trump je proveo dobar dio svoje kampanje 2016. godine obećavajući da je 'ukinuti i zamijeniti' Obamacare. No zasad to nije uspio napraviti. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!