NAJDOJMLJIVIJI MOMENT DEBATE

Biden: Otrgnuli su djecu iz naručja roditelja; Trump: Oni su u čistim sobama

23.10.2020 u 08:00

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump i njegov demokratski izazivač Joe Biden u četvrtak su se opet žestoko sukobili oko cijelog niza otvorenih pitanja, između ostalog i o imigracijskoj politici SAD-a koja u Trumpovom mandatu uključuje i razdvajanje djece od roditelja u slučaju nezakonitih prelazaka granice s Meksikom. Za vrijeme TV debate u Nashvilleu odgovorili su na pitanje kako bi ujedinili više od 500 imigrantske djece s njihovim obiteljima

"Tu djecu dovode kojoti i mnoštvo loših ljudi, kartela, koriste ih da se uvuku u našu zemlju... On je osam godina bio potpredsjednik, nije učinio ništa, izgradio je kaveze, rekli su da sam ja to izgradio. Jako se trudimo na spajanju djece i obitelji, no mnogo djece dolazi s kojotima", tvrdi Trump.

Izraz "kojoti" uobičajen je naziv za krijumčare ljudi na američko-meksičkoj granici.

Na pitanje ima li bilo kakav plan o ujedinjenju te djece s roditeljima, Trump je poručio: ''Da, radimo na tome... Pokušavamo ustrajno''.

  • +45
TV debata Trump vs. Biden Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Biden je naglasio da djeca ulaze u SAD sa svojim roditeljima, iz čijih naručja bivaju kriminalno istrgnuti.

"Oko 500 djece došlo je s roditeljima. Odvojili su ih na granici, kako bi obeshrabrili takve prelaske. 'Mi smo strogi'. 'Mi smo stvarno snažni'. Ali pogodite što - nisu ih kojoti doveli ovdje, doveli su ih njihovi roditelji. Postali smo zbog toga lakrdija u svijetu i to poništava sve ono po čemu smo mi nacija'', rekao je Biden.

"Njima je tako dobro, oni su u sobama koje su tako čiste, doveli smo novinare", rekao je Trump.

Prema organizaciji American Civil Liberties Union (ACLU), odvjetnici ne mogu pronaći roditelje 545 djece razdvojene od roditelja u mandatu Trumpove administracije. Oko dvije trećine roditelja deportirani su u zemlje Srednje Amerilke bez djece.

O razdvojenoj djeci Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube