MITO ZA INVALIDSKE MIROVINE

Slučajevi Dijagnoza 1 i 2 - splitski i osječki liječnici

21.11.2014 u 17:22

Bionic
Reading

Suđenje devetorici osječkih liječnika i službenika u slučaju Dijagnoza 2, optuženih da su zloupotrijebili položaj i primili mito te time oštetili državni proračun za 3,2 milijuna kuna, počelo je 2008. Teretilo ih se da su omogućili statuse ratnih vojnih invalida većem broju ljudi koji su na taj način ostvarili pravo na osobnu invalidninu, vojne mirovine i dionice bez naplate

Prvostupanjskom presudom petero od devetero optuženih bilo je osuđeno na bezuvjetne zatvorske kazne, ali 2009. slučaj je Vrhovni sud vratio na ponovno odlučivanje jer nije bilo provedeno medicinsko vještačenje liječničke dokumentacije.

Na ponovljenom suđenju 2010. svi su optuženi dobili znatno niže kazne. Prvooptužena Nataša Jokoš (41), tajnica u osječkoj bolnici, nepravomoćno je umjesto šest godina zatvora osuđena na tri godine i 10 mjeseci, branitelj Nikola Prgić (55) dobio je četiri godine, gastroenterolog, dr. Darko Horvat umjesto sedam godina osuđen je na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, policajac Mirko Lukić (37) na tri i pol godine, a referentica u Uredu državne uprave Sandra Rudnički (42) umjesto pet na tri godine zatvora.

Šef osječke kardiologije, dr. Robert Steiner (51) oslobođen je optužbe, kao i neurolog, dr. Darko Šimun Vukašinović-Soljačić (47). Izvukli su se s uvjetnim kaznama, a USKOK je najavljivao žalbu Vrhovnom sudu.

U slučaju Dijagnoza 1 iz 2008. optužena su petorica liječnika, medicinski tehničar, vozač Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Splitu te umirovljena medicinska sestra i njezin muž. Teretilo ih se za primanje mita, krivotvorenje isprava te zloporabu položaja i ovlasti. I oni su, prema optužnici, 'sređivali' invalidske mirovine. DORH je tvrdio kako su za iznose od 5.000 do 8.000 eura dogovarali obavljanje različitih specijalističkih pregleda, a potom i upućivanje na liječničko povjerenstvo radi utvrđivanja i povećanja postotka invalidnosti.

Optuženi su tada Suzana Jelavić (43), njezin muž Mladan Jelavić (41), vozač Dragiša Šušić (44), medicinski tehničar Mario Tafra (35) te liječnici Darijo Sučević (44), Boran Uglešić (35), Valter Nutrizio (53), Damir Rebić (61) i Boris Samardžija (44). Suđenje je počelo 2009. i ubrzo je prekinuto zbog zdravstvenog stanja optuženika, dr. Damira Rebića.