IVO BALDASAR

'Ovo je nedemokratski referendum!'

29.11.2013 u 10:39

Bionic
Reading

Danas je u splitskom SDP-u prvi put od nedavnih unutarstranačkih izbora novo rukovodstvo Gradske organizacije održalo konferenciju za medije. Novi predsjednik splitskog SDP-a i aktualni gradonačelnik Splita Ivo Baldasar javnosti i građanima uputio je poziv da se u nedjelju na referendumu izjasne protiv

'SDP grada Splita poziva i moli građane da izađu u nedjelju na referendum i glasaju protiv ovakvog načina diskriminiranja jedne manjine. Ovaj referendum koji je u svojoj suštini nedemokratski, u civilizacijskom smislu je korak unatrag', rekao je čelni čovjek splitskog SDP-a Ivo Baldasar.

On je posebno bio nezadovoljan činjenicom da se katolička crkva direktno uključila u cijeli taj proces. 'Najviše mi smeta i nije mi drago što se Katolička crkva na ovakav način, putem svojih institucija, direktno uključila u referendum koji uskraćuje prava jednoj manjini. Mi jesmo sekularna država i ovo nije u redu. Ja poštujem Katoličku crkvu i sve vjere, naravno da i Crkva mora imati pravo na političke ocjene i djelovanje, ali ne ovako direktno', zaključio je Baldasar.

Potpredsjednik Gradske organizacije SDP-a Darko Parić upozorio je da se na takav način, organizacijom referenduma stvaraju nove podjele u društvu kojih nismo ni svjesni. 'Referendumi na koje smo do sada izlazili bili su refrendumi o odcepljenju ili o pridruživanje Hrvatske u Europsku uniju i građani su odlučivali o nekim zajedničkim ciljevima. Ovo nije to, ovo je nametanje svjetonazorskih stavova jedne većine jednoj manjini', izjavio je Darko Parić.

Baldasar i Parić ponovili su da pozivaju građane da izađu na referednum jer je to ipak njihova građanska dužnost, ali da i nadalje smatraju referendumsku temu apsolutno nedemokratskom. 'Glas protiv je vaš glas za demokraciju', zaključio je Baldasar.