protupožarna sezona

Ove godine najmanji broj požara od 2014.; sačuvano 91 posto hektara šume više od prosjeka

24.10.2023 u 11:59

Bionic
Reading

U ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni zabilježen je najmanji broj požara još od 2014. godine, objavile se u utorak Hrvatske šume, dodavši da je od požara ove godine sačuvano 91 posto hektara šume više od prosjeka

U protupožarnu prevenciju Hrvatske šume su u ovoj godini uložile 16 milijuna eura, a građanima su zahvalili što su pazili na šume, podsjetivši da su čovjek i njegov nemar glavni uzročnici čak 90 posto požara.

U odnosu na desetogodišnje razdoblje, ove je godine sačuvano 91 posto više površine šume, odnosno zabilježeno je 110 požara manje s obzirom na prosjek, ističe se u priopćenju.

U odnosu na prošlu 2022., ove godine zabilježena su čak 203 požara manje, a sačuvano je 94 posto više hektara šume.

"Pogledamo li rekordnu 2017. u kojoj je opožareno čak 48.449 hektara šume, ove sezone uspjeli smo požare suzbiti na samo 1.049 ha. Svi ovi podatci pokazuju kako je nužno informirati građane o pravilnom postupanju u prirodi, kao i nastaviti provoditi protupožarne aktivnosti cijele godine", rekla je Jasna Molc, rukovoditeljica Službe za ekologiju i zaštitu šuma u Hrvatskim šumama.

Kampanja „Nemar je prva iskra - Spriječi požar prije no što nastane"

Krajnji cilj svih aktivnosti kampanje „Nemar je prva iskra – Spriječi požar prije no što nastane" bio je osvijestiti građane i turiste o njihovoj ulozi u očuvanju prirode, imovine i ljudskih života od razornih učinaka vatre.

Tri promotivna spota obuhvaćala su najčešće okidače ljetnih šumskih požara - odbačeni opušak, staklo i neugašeni plamen.

Njihove inačice emitirale su se na televiziji te putem radijskih apela na hrvatskom i engleskom jeziku, dok je na digitalnim kanalima zabilježeno preko 1,2 milijuna pregleda video sadržaja.

Osim provođenja izrazito uspješne informativne kampanje, Hrvatske šume su nabavile i integriranu uslugu privatne radijske komunikacije, kao i video nadzor s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara.

Ukupno se u šumama nalazi 116 kamera raspoređenih na gotovo 70 lokacija, kojima se se upravlja iz nadzornih operativnih centara u svim priobalnim županijama, a njihov će se broj i dalje povećavati.

Edukativni materijali vezani za protupožarnu kampanju "Nemar je prva iskra – Spriječi požar prije no što nastane" mogu se pronaći na službenoj web stranici Hrvatskih šuma, te na društvenim mrežama, Facebooku, Instagramu i LinkedInu.