omiljeno doba godine

Ove godine imamo najkraći Advent, traje samo 22 dana, evo zašto

23.11.2023 u 09:51

Bionic
Reading

Advent ili Došašće nema uvijek isti broj dana, ali uvijek ima četiri nedjelje. Omiljeno doba godine ove godine je nikad kraće, jer počinje tek 3. prosinca i traje 22 dana

Svake godine Advent može početi bilo kojeg dana između 27. studenog i 3. prosinca.

Zašto Advent jednu godinu traje kraće, drugu duže i zašto svake godine prva nedjelja Došašća pada na drugi datum objasnio je za Jutarnju list fra Zvonimir Pavičić, župnik župe Međugorje.

'Advent ili Došašće nema uvijek isti broj dana, ali uvijek ima četiri nedjelje. Prošle godine smo imali Advent s puna četiri tjedna jer je Božić pao u nedjelju. Budući da mora imati četiri nedjelje, taj advent je bio najduži, s četiri puna tjedna. Ove godine Božić pada u ponedjeljak pa je Četvrta nedjelja došašća ujedno i Badnjak. Ujutro će se slaviti mise Četvrte nedjelje došašća, a poslijepodne Misa bdjenja svetkovine Rođenja Gospodinova i uvečer misa Polnoćka.

Prva nedjelja adventa određuje se tako da se uzme najbliža nedjelja blagdanu sv. Andrije apostola koji slavimo 30. studenoga', kazao je fra Pavičić.

Objasnio je kako Advent ima dva dijela. Prvi dio je do 16. prosinca, a drugi od 17. do 24. prosinca.

'U prvom dijelu kršćani iščekuju Kristov drugi dolazak kada će biti svršetak ovoga svijeta i zato se ovo vrijeme i naziva došašće, a u drugom dijelu pripravljaju se za proslavu njegova prvoga dolaska kada se rodio u Betlehemu', zaključuje fra Pavičić.

Zadnji put Advent je bio ovako kratko 2017. godine. Prošle godine je pao već 27. studenog pa je trajao i duže - 28 dana. Godinu radnije, 2021. počeo je 28. studenog, a 2020. prva nedjelja Došašća pala je na 29. studenog.

Godine 2019. počeo je 1. prosinca, godinu ranije 2. prosinca, a 2017. godine Advent je pao kad i ove 2023. - 3. prosinca