ODGOVOR NA PENAVINE KRITIKE

Ovčaru su zaobilazili 27 godina: Otkrivamo što su sve dosad radile radne skupine za ratne zločine

17.09.2018 u 11:45

Bionic
Reading

Da su prozivke iz usta vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave o načinu na koji se država od Domovinskog rata odnosila prema ratnim zločinima, posebice onim najtežim, od kojih se velik dio zbio upravo na vukovarskom području, djelomično opravdane, dokazuje činjenica da do ove godine nije postojala policijska radna skupina za zločin na Ovčari. Postojale su radne skupine za druge lokacije, poput Varivoda, Gošića, Osijeka, Gospića i Medačkog džepa, no ne i za Ovčaru

U jeku rasprave o prosvjednoj inicijativi Ivana Penave, koji je zaključio kako država nije u stanju procesuirati ratne zločince koji se šeću Vukovarom, čime su traume žrtava i dan-danas otvorene, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pravdao se kako je upravo za njegova mandata, iako strelice Penave nisu išle prema aktualnoj Vladi, nego svim vladajućim garniturama do sada, osnovana radna skupina za Ovčaru.

Kada je aktualni glavni ravnatelj policije Nikola Milina preuzeo dužnost u drugoj polovici 2017. godine, zatražio je detaljnu analizu stanja po svim linijama rada policije, pa samim time i rada po pitanju razrješenja kaznenih djela ratnih zločina.

Tada je zaključio kako je potrebno dodatno intenzivirati dinamiku i poboljšati način rada u cilju razrješenja neriješenih slučajeva ratnih zločina, pogotovo na području Vukovara i Ovčare.

Naime, radne skupine i ranije su se osnivale za pojedina kriminalistička istraživanja, pa je tako postojala radna skupina za ratne zločine na području Ahmića, Gospića, Medačkog džepa, Osijeka, Grubora, Struge Banske, Borova Sela, Varivoda, Gošića, Dvora na Uni, Karlovca i Duge Rese, doznajemo u policiji.

Uglavnom je riječ o radnim skupinama koje su bile fokusirane na ratni zločin počinjen s hrvatske strane, poput Varivoda, Medačkog džepa, Gošića i Grubora.

Oformljenje radne skupine, recimo, za Ovčaru nikome nije palo na pamet.

Milina je zaključio da nije postojala sistematizirana dokumentacija koja je sama po sebi opsežna i kompleksna te da do tada poduzete mjere i radnje Policijske uprave vukovarsko-srijemske nisu rezultirale prikupljanjem dokaza i činjenica koji bi bili temelj za podnošenje kaznenih prijava za ratne zločine počinjene na Ovčari.

  • +15
Ovčara Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

'Stoga je 13. veljače 2018. glavni ravnatelj policije donio odluku o osnivanju posebne radne skupine na razini Ravnateljstva policije za kriminalističko istraživanje ratnih zločina na području Ovčare', kažu nam u Ravnateljstvu policije.

'Prvenstveni cilj radne skupine analiza je svih dotadašnjih kriminalističkih istraživanja i provedenih sudskih postupaka, razjašnjavanje svih okolnosti počinjenih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, ranjenika i bolesnika te ratnih zarobljenika na području policijskih uprava vukovarsko-srijemske i osječko-baranjske, ali i daljnje provođenje kriminalističkih istraživanja u suradnji i koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom', pojašnjavaju.

Osnivanjem radne skupine prvi put sistematizirana je dokumentacija te je intenzivirano provođenje kriminalističkih istraživanja.

  • +3
Ivan Penava Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar

Hvale se da je takav pristup vrlo brzo urodio plodom. Početkom travnja policija je nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv 45-godišnjeg srbijanskog državljanina zbog sumnje da je 1991. godine na Ovčari sudjelovao u zlostavljanjima i ubojstvima zarobljenika iz vukovarske bolnice, a krajem prošlog tjedna podnesena je kaznena prijava protiv 49-godišnjeg dvojnog državljanina Hrvatske i Srbije zbog sumnje da je 1991. godine na Ovčari ubio ratnog zarobljenika, pripadnika vukovarske 204. brigade Hrvatske vojske.

Podsjetimo, upravo onda kada je nastala radna skupina za Ovčaru policijski inspektor Nikola Kajkić iz PU vukovarsko-srijemske, nakon gotovo godinu dana rada na predmetu, smijenjen je s čela policijskog tima koji je vodio istragu zločina na Ovčari te kasnije i suspendiran.

Dok Kajkić, koji je na slučaju intenzivno radio godinu dana, tvrdi kako se Ovčaru nije smjelo dirati te kako je on taknuo u osinje gnijezdo zbog raznih političkih interesa koji se tu prepliću, posebice u kontekstu aktualne vladajuće koalicije HDZ-a i SDSS-a, u MUP-u su tvrdili da je Kajkić maknut jer je fabricirao dokaze, tj. da je 'sačinio dokument o poduzetim radnjama, iako u stvarnosti te radnje nije poduzeo'.