KAD KRIZA GRIZE

Ovako zapravo izgleda život u Iranu

10.11.2013 u 11:31

Bionic
Reading

Pristojan život predstavlja za sve veći broj pripadnika iranske srednje klase velik izazov. Nahaal, 43-godišnja umirovljena tajnica, i njezin suprug Ali ispričali su za Financial Times kako vode bitku za preživljavanje u Iranu kojeg su međunarodne sankcije, ali i populistička politika bivšeg predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, skupo koštale. Infografika prikazuje osnovne podatke o Islamskoj republici Iran

Za uvećanje kliknite na sliku!

Gospodarstvo Irana naglo se pogoršalo zahvaljujući sankcijama koje  sumu nametnule SAD i Europska unija zbog nuklearnog programa, ali naglom ekonomskom padu pridonijela je i populistička politika bivšeg predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji je šakom i kapom siromašnima dijelio mjesečne novčane isplate i dao im jeftine stambene kredite.

Cijene su porasle, dok domaća industrija stagnira, BDP se smanjio za 5,4 posto u proteklih godinu dana, a nezaposlenost mladih se popela na 28,30 posto.

Tijekom Ahmadinedžadova osmogodišnjeg mandata postotak iranskih obitelji koje žive ispod granice siromaštva porastao je s 22 posto na više od 40 posto, tvrdi Hossein Raghfar, ugledni ekonomist koji je upozorio da se obitelji iz srednje klase poput Nahaal i Alija osjećaju sve nesigurnije kako se njihov životni standard pogoršava.

Još do prije dvije godine situacija je bila neusporedivo bolja, a onda je gospodarska kriza počela gristi, piše Financial Times.

Oko polovice Alijeve plaće odlazi na plaćanje stanarine, što je oko 500 dolara mjesečno, zbog čega mu ne ostaje ništa što bi mogao uštedjeti. Također mora otplatiti i kredit kojim je platio četverodnevni ljetni obiteljski odmor, koji je koštao oko 1500 dolara.

'Ja zaradim slabi rial, a trošim skupe dolare', kaže Ali.

Izbor Hasana Rohanija za predsjednika Nahaal i Aliju daje tračak nade. Roahni je dolaskom na vlast obećao poboljšati stanje kombinacijom gospodarskih reformi i ublažavanjem sankcija putem
pregovora o nuklearnom programu s velikim silama.
'Njegova pobjeda nije poboljšala našu gospodarsku situaciju, no mi nemamo izbora , ali se nadamo da će nas polako i časno spasiti od sankcija, bez žrtvovanja nuklearnog programa ili pokoravanja američkom zlostavljanju', kazao je Ali koji posve realno govori o izazovima koji stoje pred njim.

Njegova plaća kasni nekoliko mjeseci zaredom, premda radi za jednu od najbogatijih iranskih kompanija: Organizaciju za socijalnu sigurnost. No ta je kompanija prethodnoj iranskoj vladi posudila 21,7 milijardi dolara, što je sada dio ukupnog duga od 72,5 milijardi dolara koji je naslijedila Rohanijeva vlada. Vlada je upozorila da neće biti u stanju isplatiti plaće u javnom sektoru bez rebalansa proračuna.

BBC: Stvarni Iran