počinje FESTIVAL

Ovaj hrvatski grad postaje međunarodna prijestolnica čipkarstva

06.09.2023 u 18:35

Bionic
Reading

Lepoglava od 15. do 17. rujna ponovno postaje središte čipkarstva, a kako je najavljeno u srijedu na predstavljanju programa 27. Međunarodnog festivala čipke, ove godine čipka će se pojaviti u virtualnim oblicima, tradicionalnim formama i različitim suvremenim umjetničkim instalacijama

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić rekao je kako činjenica da će se na tri dana okupiti velik broj čipkarica, glazbenika i posjetitelja predstavlja veliki izazov, obvezu ali i zadovoljstvo.

"Lepoglava će biti ne samo najveći centar čipkarstva u Županiji, u regiji, odnosno u Hrvatskoj, nego i cijelom svijetu", rekao je Škvarić.

Dodao je i kako je Grad Lepoglava na UNESCO-voj listi nematerijalne, kulturne, svjetske baštine čovječanstva.

"Posebno zahvaljujem čipkaricama koje su nasljeđe, rukotvorstvo, čipkarstvo ostavile nama. To je naša sadašnjost i želimo da bude naša budućnost. Tako smo uvijek predstavljali naš grad, kao grad čipke i čipkarstva", rekao je gradonačelnik.

Slovenija zemlja partner

Ovogodišnja zemlja partner je Slovenija i to drugi puta zaredom, a kako je istaknuo Škvarić, na Festivalu će biti predstavljene ljepote čipke iz zemalja EU i čipkarskih središta iz Hrvatske.

Direktorica gradske Turističke zajednice Ljubica Dubovečak istaknula je kako će se na Festivalu predstaviti devet zemalja, a po prvi put dolazi Crna Gora. Za razliku od prijašnjih godina, prezentacija izrade čipke moći će se vidjeti u subotu i nedjelju u vremenu od 13 do 15 sati.

Karmen Šoštarič, predsjednica Udruge Ekomuzej Lepoglava najavila je novitet ovogodišnjeg Festivala, po prvi puta će se koristiti povećala s obzirom na to da se radi o jako tankoj niti.

"Moći će se povećati i tako će ljudi moći vidjeti koje su to sve tehnike unutra, koje golim okom ne možete vidjeti. Bit će također i svjetlosna instalacija s nitima konca", navela je Šoštarić.

Svečano otvorenje Festivala je u petak u 19 sati u Lepoglavi.