čipka SANGALLO

Ovo su najljepše ljetne haljine, a obožavamo ih zbog jednog posebnog detalja

28.07.2023 u 06:03

Bionic
Reading

Ljeto je sezona najljepših haljina, a one kojima je posebno teško odoljeti ukrašene su nježnom i romantičnom čipkom. Sangallo je vez koji krasi ljetne haljine od 18. stoljeća, a taj nježan i romantičan ukras osvojio je i druge odjevne komade, od hlača pa do topića

Čipka sangallo očarava svojom bezvremenskom profinjenošću. Karakterizira je zamršeno perforirano tkanje, koje bi se optički moglo činiti geometrijskim, a ima doista jedinstvenu sposobnost kojom uspijeva stvoriti savršenu sinergiju između avangarde i tradicionalne izrade. Omogućuje tako ne samo uranjanje u prošlost, već i potpuno ponovno proživljavanje njezine raskoši.

Ova dragocjena čipka dio je tradicije koja seže u 18. stoljeće, a ime je dobila po švicarskom gradu u kojem je nastala, St. Gallenu, i danas jednom od najvećih proizvođača ove tkanine. Čipka sangallo popularnost je stekla u razdoblju prije Prvog svjetskog rata, kada su dame iz visokog društva pokazivale svoje raskošne haljine na istaknutim događanjima.

Ta čipka i danas izaziva divljenje, a velika zasluga za njezinu privlačnost pripada umjetnicima i dizajnerima koji su uspjeli nastaviti dugu tradiciju u modernom stilu, posebice u couture kolekcijama, za koje je još uvijek ručno izrađuju vješti majstori.

Na modnim pistama posebnu pažnju privuklo je Diorovo odijelo, predstavljeno u kolekciji za proljeće/ljeto 2023. Model je okarakteriziran kao 'revizija' klasične široke vezene engleske haljine, a sastavljen je od kratkih hlača i kimona dugih rukava, koji se veže u struku.

Ali to nije bila jedina modna kuća koja je stavila tu čipku u modni fokus. Tako je libanonski dizajner Elie Saab, prilikom predstavljanja kolekcije za proljeće/ljeto 2023., oduševio s dva odvojena modela načinjena od čipke sangallo, a riječ je o suknji visokog proreza i topiću, savršenima za ljetnu sezonu.

Unatoč kroju i razrađenom dizajnu, čipka sangallo je vrlo svestrana tkanina i iznimno lagana za nošenje. Zbog toga osvaja i srca fashionistica koje ne žele omiljene romantične komade ograničiti samo na odlazak na plažu i nošenje u ljetnim outfitima. Uz razne modne dodatke, komadi od čipke sangallo savršeno funkcioniraju kao dio high street mode.

Jedna od bezvremenskih opcija svakako je jednostavna, elegantna i profinjena košulja koja se prilagođava svakom outfitu: od klasičnih palazzo hlača do bermuda. No komadi od čipke sangallo ne moraju nužno biti u bijeloj boji, a odličan dokaz za to je kratki top u jarkožutoj boji s potpisom Stelle McCartney. A ako u ormaru želite imati bezvremenske komade nosive sezonama, onda pažnju svakako treba obratiti na neodoljivo romantične suknje i topiće. Kako god, odjevne komade od čipke sangallo lako je uklopiti u svakodnevne stajlinge, a romantika i boho efekt kojim odišu čine ih udobnim i svestranim modnim izborima.

  • +14
Odjeća od čipke sangallo Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo