BISKUP KOŠIĆ

'Ova Vlada provodi nečije tuđe, strane interese'

Bionic
Reading

Sisački biskup Vlado Košić, jedan od najglasnijih kritičara sadašnje vlasti u Hrvatskoj, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju je kazao da je predviđao veći postotak glasova ZA na referendumu o braku. 'Mislio sam da su naš hrvatski katolički narod i tradicija koju njeguje, prema kojoj živi stoljećima, uporišta da se mogu nadati i očekivati da će referendum biti plebiscit. Međutim, očito je promidžba koja nije birala sredstva, učinila svoje', kazao je Košić

Košić je iznenađen pa čak i konsterniran time kako su političari iz samog vrha političke vlasti, predsjednik, Vlada i svi ministri, pa i predsjednik Sabora, bombardirali ljude stavovima da je glasovanje za brak štetno i opasno za Hrvatsku, a potpredsjednica Vlade rekla je čak da će Hrvatska biti osramoćena ako se dogodi da ljudi glasuju za ustavnu definiciju braka, da će to biti diskriminacija. 'Takvo ponašanje, takvo navijanje vlasti je neprihvatljivo, nedemokratsko. Oni su pokazali da ne misle da trebaju slušati narod i poštivati narod', poručio je Košić

Sisački biskup ostao je pri tvrdnji da je ova vlast nenarodna i smatra da je trebala podnijeti ostavku još nakon događaja u Vukovaru. Govoreći o mogućem referendumu o ćirilici, smatra da je pogrešku napravio još bivši HDZ-ov premijer, a s tom praksom nastavljaju i ovi sada, udružuju se s onim Srbima koji su rušili ovu državu.

'Onda su se dogodili ti gotovo nenaravni potezi ustupaka koje su tražili Srbi četnici, a ne Srbi hrvatski građani koji Hrvatsku istinski drže svojom domovinom, kojima je stalo do Hrvatske. Sada se favoriziraju oni koji ne bi imali zapravo što tražiti u zemlji, posebice u politici i vlasti zemlje koje su rušili. Pregovara li Amerika s Al Kaidom? Ne, ali to ne znači da ne priznaje svoje lojalne građane muslimane, ljude koji izgrađuju svoju zemlju', poručio je Košić.

Košić smatra da je Milanovićeva izjava da neće biti referenduma o ćirilici dok je on premijer opasna, jer on znači neće nešto dopustiti narodu. 'Sjetite se, i Tuđmanu su zamjerali kada nije htio u Zagrebu priznati izbore za gradonačelnika koji mu nisu bili po volji. I u jednom i u drugom slučaju, to je oznaka i naslijeđe autoritarne politike, a ne demokratske koja poštuje volju naroda. Pitanje je sada je li do toga trebalo doći. Zašto se nije razgovaralo, slušalo drugu stranu, zašto se đonom išlo na Vukovar?' zapitao se Košić.

On smatra da se Vlada osvećuje Vukovarcima jer smatra da je u Vukovaru 18. studenoga bila ponižena. 'Ne znam što bih drugo rekao, imam osjećaj da ova vlada provodi nečije tuđe strane interese, a ne interese svojega naroda', poručio je biskup Košić.

Cijeli članak pročitajte ovdje.