ŠIMAC BONAČIĆ

'Neću komentirati ni demantirati povlačenje kandidature ako se Vlahušić bude natjecao'

10.03.2017 u 13:44

Bionic
Reading

SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Dubrovanika Tatjana Šimac Bonačić rekla je u petak objavljujući svoju kandidaturu, kako neće demantirati ni komentirati njezino eventualno povlačenje u slučaju da bivši gradonačelnik HNS-ov Andro Vlahušić bude mogao sudjelovati u izbornoj utrci, ovisno o odluci Ustavnog suda vezano za Zakon o lokalnim izborima

Na konferenciji za novinare Tatjana Šimac Bonačić službeno je najavila svoju kandidaturu za gradonačelnicu Dubrovnika, a Davor Penić kandidaturu za župana dubrovačko-neretvanskog.

Šimac Bonačić je ovom prilikom istaknula kako će se kandidirati jer želi donijeti promjene'. ''Grad usmjerava onaj koji ga vodi. U Dubrovniku se sve više odvija život turista, a sve manje život građana, kojima se ne sviđa ovaj nesklad'', rekla je Šimac Bonačić, koja je šest godina bila zamjenica bivšem gradonačelniku Andru Vlahušiću.

 Na novinarski upit što će to napraviti kao gradonačelnica, a da nije mogla do sada, odgovorila je kako je imala dobru suradnju s Vlahušićem, ali ju je usporedila s hijerarhijom u medijima. ''To je isto kao i kod vas. Novinar je jedno, a urednik drugo. Odluke donosi onaj tko vodi Grad, a bilo je odluka u kojima sam ja imala i izdvojeno mišljenje u odnosu na bivšeg gradonačelnika'', rekla je SDP-ova kandidatkinja.

Odgovarajući na upit hoće li se povući ako Vlahušiću Ustavni sud dopusti kandidaturu, ustvrdila je kako je njezina kandidatura odluka Gradskog odbora stranke. ''Neću niti demantirati niti komentirati hoću li povući kandidaturu u slučaju da se Vlahušić bude mogao kandidirati'', rekla je Tatjana Šimac Bonačić.

Kandidatura HNS-ovog Andre Vlahušića ovisi o odluci Ustavnoga sudu je li Zakon o lokalnim izborima u suprotnosti s Ustavom. Naime, izmjenama tog Zakona Vlahušiću je zabranjena kandidatura zbog njegove pravomoćne presude u aferi Šipan.

Županisjki SDP odluku Ustavnog suda čeka s dvije liste, samostalnom i koalicijskom 

Davor Penić je novinarima istaknuo pak kako županijski SDP ima spremne dvije liste, ovisno o pravorijeku Ustavnog suda, no istaknuo je kako će u svakom slučaju biti kandidat.  ''Imamo spremne dvije liste, ovisno o tome hoće li se Andro Vlahušić moći kandidirati. Jedna je samostalna, a druga je u koaliciji. Ja sam kandidat za župana u obje, ali će na koalicijskoj biti Vlahušić, ako bude mogao'', rekao je Penić.

  Odgovarajući na novinarska pitanja istaknuo kako je za smanjenje obuhvata golfa na Srđu. ''Golf je krivo postavljen, tamo je trebao biti športsko-rekreacijski centar, a namjera je zapravo graditi apartmane. Ja sam protiv takve maske, a zastupnici u Županijskoj skupštini će glasovati protiv izmjena prostornog plana Županije ako se obuhvat golfa ne smanji s 310 na 100 hektara'', rekao je Penić.  SDP-ov kandidat kritizirao je aktualnog župana HDZ-ovog Nikolu Dobroslavića zbog toga što nije ostvaren centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, a potom je nakon novinarskih pitanja priznao da je taj projekt ''usporila, ne zaustavila'' Vlada Zorana Milanovića.  Penić je također ustvrdio kako će se zalagati za izgradnju ''jadransko-jonske autoceste teritorijem RH'', a zalagat će se i za ''očuvanje formalno-pravnog identiteta Dubrovačko-neretvanske županije'' u nekom eventualnom budućem preustroju Hrvatske.