KATASTROFA U TURSKOJ I SIRIJI

Otvoreno o misterioznoj svjetlosti i posljedicama potresa: 'Posebno rastužuje to što sve žrtve neće imati iste uvjete pomoći'

06.02.2023 u 22:47

Bionic
Reading

U večerašnjem Otvorenom govorilo se o katastrofalnom potresu na jugu Turske, blizu sirijske granice, jednom od najjačih na tom području u posljednjih sto godina. Prvi udar, malo poslije 4 sata ujutro, bio je magnitude 7,8 prema Richteru. Devet sati poslije još jedan - magnitude 7,5. Tisuće je mrtvih i ozlijeđenih. Među ozlijeđenima su i dvije hrvatske državljanke

Brojni gradovi gotovo su uništeni, spasioci ulažu goleme napore da izvuku preživjele. U Tursku je poslijepodne u pomoć krenuo hrvatski tim od 40 ljudi i 10 potražnih pasa.

Gosti u emisiji Otvoreno urednika i voditelja Damira Smrtića bili su Krešimir Kuk, dipl.ing., seizmolog, Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu; dr. sc. Damir Trut, ravatelj civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova; Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa i Hrvoje Cvitanović, veleposlanik RH u Turskoj.

Seizmolog Krešimir Kuk s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, rekao je da je se upravo manifestira vrlo intenzivna seizmička aktivnost na mjestima gdje se ona događala i prije.

'Cijeli sustav anatolskih rasjeda, i sjeverni i istočni na kojem se danas događaju potresi, već su od prije dobro poznati kao seizmogeni, dakle mjesta gdje se potresi događaju i oni su se nažalost opet ponovili vrlo velikom snagom', rekao je Kuk. Objasnio je da je anatolska ploča tzv. mikroploča, slična našoj jadranskoj ploči, samo puno aktivnija.

'Nju pritišću arabijska ploča, afrička ploča koja se pomiče i pritišće prema Europi, i euroazijska ploča na sjevernoj strani. Njihovo međusobno djelovanje je uzrok ovih čestih i vrlo jakih potresa', rekao je Kuk.

  • +11
Potres u Turskoj i Siriji Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Objasnio je i kako nastaju potresi.

'Tektonika ploča jest uzrok najvećeg broja potresa na zemaljskoj kugli. Dakle, sile su stalno prisutne, te ploče stalno djeluju, pomiču se i naravno su u nekoj interakciji. Dolazi do akumuliranja energije, u nekom času ti pomaci malo zastanu, onda se opet aktiviraju. U času kada dođe do pomaka na granici ploča ili na nekom postojećem rasjedu koji je otprije poznat, dolazi do velikog trenutnog pomaka masa velikih stijena i oslobađa se golema energija koja se onda dalje širi', rekao je Kuk dodavši da je ovo područje među seizmički najaktivnijim područjima na svijetu.

Ovaj današnji potres je sličan onom iz 1939. koji je bio 7,8 po Richteru, poginulo 33 000 ljudi, 100 tisuća ranjeno. Godine 1999. dogodio se niz snažnih potresa duž sjevernoanatolijskog tektonskog rasjeda između euroazijske i anatolske ploče, poginulo je 17-18 tisuća ljudi. Tlo se treslo 37 sekundi, a epicentar je bio plitko na dubini od 15 kilometara.

'Upravo su te brojke pokazatelj izrazito jake seizmičke aktivnosti na ovom prostoru', rekao je Kuk dodavši da se u idućim danima mogu očekivati novi potresi.

Otvoreno Izvor: Screenshot / Autor: HTV

Hrvoje Cvitanović, veleposlanik RH u Turskoj, kaže da tlo u Turskoj i dalje podrhtava.

'Tlo podrhtava stalno i jednostavno to ne prestaje. Prije nekoliko munuta sam dobio nove brojke stradalih - 2316 poginuli, 13.293 ozlijeđena i 5606 kuća je uništeno na području Turske', rekao je veleposlanik Cvitanović.

Kada se broju stradalih u Turskoj doda broj poginulih u Siriji - broj žrtava prelazi tri tisuće.

U današnjem su potresu ozlijeđene dvije Hrvatice.

'Dvije Hrvatske državljanke su bile ozlijeđene, jedna je još uvijek u bolnici i ja do nje ne mogu nikako doći jer lokalne vlasti mi ne dopuštaju ulazak u bolnicu. Druga je osoba u dobrom stanju, otpuštena je i zbrinuta, u ovom smo trenutku s njom u vezi i ona nema nikakvih potreba za našom intervencijom', rekao je veleposlanik.

Kaže kako su u međuvremenu otkrili još tri hrvatska državljana koji srećom nisu ozlijeđeni i nisu zatražili pomoć veleposlanstva. Ističe kako se cijeli niz država javio Turskoj i ponudio pomoć.

'Neki timovi su već stigli u Tursku i rade na trenu. I naši su timovi krenuli prema Turskoj i očekujemo da što prije dođu na pogođeno područje i počnu pomagati ljudima koji su nastradali', poručio je veleposlanik Hrvoje Cvitanović.

  • +17
Potres u Turskoj Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Robert Markt iz Crvenog križa zahvalio je svima koji su ih kontaktirali kako bi pomogli, a u utorak će biti otvoren potpuno novi račun, sukladno pravilima.

'U pitanju je humanitarna katastrofa. Porušena je kompletna infrastruktura, ne može se dostaviti pomoć. Kao čovjeka, kao humanistu, posebno me rastužuje to što sve žrtve neće imati iste uvjete primanja pomoći, jer moramo znati da Sirija nije funkcionalna država, da je jedan njen dio pripojen Turskoj, da je Alepo pod kontrolom Damaska, da je okolica pod pobunjeničkim snagama i tu će biti iznimno teško dostaviti pomoć', kazao je Markt.

Odgovarajući na pitanje zašto se na snimkama potresa pojavljuje nekakva svjetlost i munje, Kuk je rekao da ti efekti nisu baš potpuno znanstveno objašnjeni i oko toga se vodi dosta polemika.

'Tumačenja su u smjeru da prilikom seizmičkih aktivnosti dolazi do neke ionizacije, dakle određena količina naboja se iz stijena može izbiti i onda dolazi do polarizacije zraka. Ali mišljenje još nije definirano', kazao je seizmolog.

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje.