kriza u todorićevoj kompaniji

Otvoreno o Agrokoru: To je kriminal epskih razmjera!

05.10.2017 u 22:41

Bionic
Reading

Što pokazuju preliminarni nalazi revizije Agrokora? Je li iz kompanije izvlačen novac? Hoće li dugove vraćati porezni obveznici? - dio je pitanja na koja se odgovore pokušalo naći u HRT-ovoj emisiji Otvoreno

Govoreći o nalazima revizije Agrokora, ekonomski savjetnik Andrej Grubišić kazao je kako mu se nakon Ramljakove prezentacije ipak čini da je situacija bolja nego što je očekivao. 'Koliko god 10 milijardi kuna zvuči kao veliki broj, ovo mi zvuči bolje nego što smo mislili. Efekt ovoga je računovodstveni, ne utječe na novčani tok', rekao je Grubišić.

Revizija je, dodao je, pokazala da se radi o transakcijama između kompanija unutar samog koncerna. 'Očekivao sam da će se brojevi odnositi na odnos Agrokora s trećim stranima, ali to je unutar Agrokora. Radi se o čistom računovodstvom isknjižavanju', kazao je Grubišić.

Kazao je kako je ohrabrujuće to što nije čuo da ima puno neevidentiranih tekućih troškova, iako je to očekivao. Jednako tako, nije čuo da ima skrivenih obveza, što smatra pozitivnim.

No s njim se nije složio ovlašteni revizor Vlado Brkanić. 'Koliko god se nešto čini unutar grupe, revizor pita kolika je izvjesna naplativnost, primjerice kada je Jamnica dala zajam matici, kolika je naplativost te tražbine', rekao je Brkanić.

'Ovdje su se frizirale bilance da bi poslovanje poduzeća izgledalo bolje', poručio je Berislav Jelinić iz Nacionala.

'Zdravo govoreći, to je kriminal epskih razmjera. Todorića je jedno vrijeme, kako se kaže, išla karta. Na njemu su mnogi parazitirali i on je ogledni primjer dogovorne ekonomije', poručio je Jelinić.

'Ova vlast je prva koju na neki način Todorić nije stigao obraditi. Ovdje je netko rekao dosta, a meni se čini da je to Most.  Ova Vlada pokazuje da se uhvatila u koštac s krizom i za sada kormilari time. Da nije Vlada uzela uzde u svoje ruke, otišlo bi sve dođavola', rekao je Jelinić.

Mostov Tomislav Panenić podsjetio je kako se priča oko Agrokora počela kotrljati još prošlu zimu, no da su se početkom godine počeli javljati i veliki dobavljači s problemima. Upitao se kakve bi probleme u drugim hrvatskim tvrtkama našli revizori, kao što su ih našli u Agrokoru.

Što se tiče HDZ-a, ponovio je Branko Bačić, već sutra (op.a. petak) može se glasati u Saboru o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor. 'Spremni smo sutra glasovati, pripremili smo svoje kandidate. Sad je na SDP-u da da svoje kandidate. Mi u HDZ-u mislimo da bivši ministri u Vladi, bilo kojoj, ne mogu biti ujedno članovi povjerenstva. Može se pretpostaviti da će ministri koji su u resoru imali Agrokor biti svjedoci u tim postupcima', kazao je Bačić, dodavši da bi se ti bivši ministri mogli naći u sukobu interesa.

Sada su se, poručio je Bačić, ispunili uvjeti da istovremeno rade DORH i istražno povjerenstvo. 'Držali smo ranije da je dobro da se ne ometa rad DORH-a kroz istražno povjerenstvo. Nakon svih događanja i činjenice da je prošlo šest mjeseci od kaznene prijave protiv Todorića, i nakon izvješća revizije i nakon činjenice da je glavni državni odvjetnik rekao da ne bismo ometali istragu, shvatili smo da su ispunjeni uvjeti da se povjerenstvo osnuje', rekao je Bačić.

  • +14
Izvanredna uprava Agrokora predstavila revidirana financijska izvješća Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Na povjerenstvo se osvrnuo i šef SDP-ovog Savjeta za gospodarstvo Josip Tica. 'Povjerenstvo mora zakrpati rupe, ali da bi ih zakrpalo, mora ih identificirati. Mora se utvrditi gdje je zakrivljen sustav koji nije mogao ovo spriječiti. Važno je, kad se sve analizira, razmišljati o ekonomskim posljedicama. Kada gledate makroekonomski koliko sve može koštati Hrvatsku, to su velike brojke. Ako ostane na ovoj, neozbiljnoj razini, investitori će dobro pogledati koje su premije rizika', rekao je Tica.

Ključno je, dodao je, da se okrenemo budućnosti i da ne tražimo žrtvenog jarca. Treba raditi na tome kako spriječiti ovo u budućnosti, smatra Tica.

Teza da je lex Agrokor jedini spas za tu tvrtku nije dokazana, poručio je Grubišić. 'Da nije bilo lex Agrokora, puno prije bismo imali nagodbu', rekao je Grubišić.