SLUČAJ AGROKOR

Grbin: I Marić i Dalić bi zbog Agrokora mogli kazneno odgovarati

05.10.2017 u 21:36

Bionic
Reading

Gost Pressinga televizije N1 bio je potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin, koji se osvrnuo i na objavu Agrokorovih izvješća, ali i osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor

'Ja nisam ekonomske struke tako da mi je to teško komentirati, ali i kao laiku jasno je da je iznos koji je prikazala revizija bitno drugačiji nego je prikazivan u službenim izvješćima poslovanja Agrokora. Evidentno je da izvještaji s kojima su odlazili prema stranim kreditorima i tražili kredite nisu prikazivali stvarno stanje. Za to će netko morati odgovarati. Sigurno je da je tu nešto krivo', prokomentirao je Grbin za televiziju N1 objavu revidiranih izvješća Agrokora.

Upitan da li je već danas trebala uslijediti kaznena prijava od strane izvanrednog upravitelja Ante Ramljaka, Grbin je poručio: 'U ponedjeljak se očekuje nastavak izvješća revizije i logično je da se zaključak da kada bude izvještaj objavljen za cijelu Grupu. Svi znamo da DORH već postupa u slučaju Agrokor, da je već u tornju i da se u Saboru već neko vrijeme dogovara osnivanje Povjerenstva, a kako bi se utvrdilo postoji li i neka politička odgovornost.'

A što je s odgovornosti ministra financija Zdravka Marića? 'Gospodin Marić, ako je znao da su bila frizirna financijska izvješća, tu više ne govorimo o političkoj odgovornosti već o kaznenoj odgovornosti. Marić bi se mogao naći u velikoj opasnosti da se protiv njega pokrene kazneni postupak. Ja ne znam da li je Marić to zaista znao, ali s obzirom na sve reference koje ima; hvalu koju je dobio od kolega iz HDZ-a i predstavlja se kao veliki ekonomski stručnjak, onda se postavlja logično pitanje - je li on to znao. Govorim o razdoblju kada je on bio u Agrokoru. Kada je postao ministar, dolazimo u sferu političke odgovornosti. Već sad možemo reći da se Marić kao ministar nije izuzeo od radnji vezano uz Agrokor kako se to tvrdilo. Mislim na sastanke na koje je odlazio. Ako je istina ono što Todorić tvrdi, onda je Marić znao što se loše događa u Agrokoru', rekao je Grbin.

Osvrnuo se i na sporne mailove za koje Todorić tvrdi da mu je slala Martina Dalić. Vlada, odnosno SOA je istražila mailove i utvrdila da Dalić nije prijetila Todoriću. 'Ma nemojte, mi nemamo podatak ni koje su radnje izvršene, ni tko ih je izvršio, ni na čiji zahtjev, niti koji su serveri provjeravali. To što smo danas doživjeli od Vlade je jedna obična šerada. To što je Todorić iznio, su dovoljne indicije da DROH to ispita. Ako to nije istna, to je kleveta i on za to mora odgovarati. Ako je istina što je Todorić govorio, onda bi Dalić trebala kazneno odgovarati. Dok ta dvojba ne bude provjerena, mi nećemo znati je li to što Todorić tvrdi točno', rekao je Grbin.

  • +37
Sva lica Peđe Grbina Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ponovio je riječi Arsena Bauka da je, što se tiče istražnog povjerenstva, sedam osmina dogovora izmđeu SDP-a i HDZ-a odrađeno. 'Manje-više je sve gotovo, jedino što HDZ traži da tamo ne bi trebali sjediti bivši ministri i da početak rada tog Povjerenstva bude 15.11. Dopustine da završimo to. Ako mene pitate, treba li nama nekakav razlog za odgodu - ne, jer smo već ranije osnivanje Povjerenstva odgodili kaad smo raspravljali o tome u Saboru mjesecima', rekao je Grbin.

Zbog osnivanja istražnog povjerenstva, odnosno promjene SDP-ovog stava oko ultimatuma s ustavnim sucima došlo je i do nesuglasica u samoj glavnoj oporbenoj stranci. Nakon što je Grbin izašao sa stavom da SDP više ne uvjetuje osnivanje povjerenstva, stigle su mu kritike iz stranke. 'To je u trenutku kada sam istupao javno bila odluka Predsjedništva i kluba zastupnika', poručio je Grbin.

Nakon tog istupa došlo je do sukoba između njega i predsjednika stranke Davora Bernardića, a pritom je šef SDP-a natuknuo da Grbin želi zamutiti situaciju oko Agrokora. 'To da je ta optužba bila usmjera prema meni, ne stoji. Navest ću samo nekoliko činjenica: inicijativa za opoziv Marića, a vezano i za Agrokor, je moja inicijativa, a i prijedog za ocjenu ustavnosti lex Agrokora je moj. Ja u taj status ne ulazim, ali ako se odnosio na mene - onda je on pogrešan. Ali, ja vjerujem da nije', kaže Grbin.

Poručio je da on želi osnivanje povjerenstva, no da HDZ to ne želi. 'Ne, ne žele ga oni, ali moraju pod pritiskom javnosti. HDZ se rukama i nogama bori da spriječi osnivanje Povjerenstva, ali je pritisak velik', rekao je Grbin.