tportal pojašnjava

Ne razumijete kako Konzum može imati negativan kapital od sedam milijardi kuna? Pročitajte ovo

05.10.2017 u 21:42

Bionic
Reading

Tijekom svoje prezentacije poslovnih rezultata Konzuma, povjerenik Ante Ramljak nekoliko je puta naglasio da Konzum ima 'negativan kapital od 7,4 milijardi kuna'. Istovremeno je rekao da Konzum posluje solidno te da ima operativnu dobit od 200 milijuna kuna te da radnici ne moraju brinuti za svoja radna mjesta

Pretjeran naglasak na negativnom kapitalu (koji k tome iznosi sedam milijardi kuna!), zbunio je ljude koji nisu financijske struke i natjerao ih da pomisle da se radi o nečem katastrofalno lošem. 

Srećom po radnike i dobavljače najvećeg domaćeg trgovačkog lanca to nije tako. Naime pozitivan ili negativan vlasnički kapital nije razlog niti uvjet dobrih ili loših performansi nekog poduzeća, niti je on razlog za stečaj. Tvrtke propadaju kada nemaju adekvatan novčani tijek, unatoč pozitivnom kapitalu. 

O čemu se ovdje zapravo radi - u bilanci svakog poduzeća postoje dvije strane: aktiva i pasiva, koje u svakom trenutku moraju biti u ravnoteži. U aktivi je prikazana vrijednost imovine, dok su u pasivi obveze i kapital. Kako je Konzumova imovina u reviziji smanjena za deset milijardi kuna, na strani pasive mora se napravi rez, i to se čini u stavci kapitala koji je sada negativan i iznosi 7,4 milijarde kuna. 

No bilanca ne govori kako je neko poduzeće poslovalo u određenom periodu. To pak govori račun dobiti i gubitka u kojem je Konzum lani iskazao gubitak od 1,8 milijardi kuna, što je također uglavnom posljedica neiskazivanja pojedinih troškova i drugih vrijednosnih usklađenja. 

Unatoč silnim milijardama minusa, Ramljak je novinarima rekao kako oni nemaju nikakav utjecaj na operativno poslovanje tvrtke. Konzum je, prema Ramljaku, u prvih devet mjeseci ostvario dobit iz poslovnih aktivnosti od 200 milijuna kuna na čemu izvanredna Uprava gradi optimizam, jer to sugerira i da je novčani tok solidan tj. da u tvrtki u svakom trenu ima dovoljno gotovine da se podmire sve tekuće obveze iz redovitog poslovanja, dok su financijske obveze zamrznute tj. dok je Konzum pod lex Agrokorom. 

 

  • +17
Konzum je temelj čitavog Agrokora, a njegova sudbina mogla bi odrediti sudbinu ostatka koncerna Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Drugim riječima, kad bi kapital bio pozitivan on bi samo pokazivao koliko su novca vlasnici kroz godine upumpali u tvrtku plus sva neisplaćena zarada. U ovom slučaju on pokazuje da kompanija ne vrijedi ništa zbog nakupljenih gubitaka i/ili precjenjenje imovine. 

U ovom momentu za Konzum je daleko važnije da ima 200 milijuna kuna pozitivne operativne dobiti nego da ima sedam milijardi kuna kapitala, a nema operativne dobiti jer kapital ne predstavlja kasicu prasicu punu novca u koju se može zagrabiti po potrebi.