RUSIJA

Otvorena istraga protiv Moskovske banke

22.12.2010 u 13:58

Bionic
Reading

Moskovska policija otvorila je kaznenu istragu protiv Moskovske banke, jedne od najvećih ruskih banki, piše u srijedu ruski dnevnik Kommersan

U središtu istrage je kredit bez pokrića u iznosu od 12,76 milijardi rubalja (318 milijuna eura) koji je banka odobrila 2009. malo poznatoj tvrtki za kupnju zemljišta, ali je novac na kraju završio u koncernu Inteko čija je vlasnica Elena Baturina, supruga bivšeg gradonačelnika Jurija Lužkova

Tvrtka je osnovana samo tri mjeseca prije nego što je zatražila kredit, a njezin je temeljni kapital bio samo 10.000 rubalja (oko 250 eura). Kredit je zatražila za kupovinu 58 hektara prestižnog zemljišta na zapadu Moskve koje je bilo u vlasništvu tvrtke kćeri Inteka. Budući da projekt koji je Inteko imao za gradnju na tom zemljištu nije bio odobren, zemljište je prodano.

Unatoč rizicima, banka je odobrila kredit, a samo tri tjedna prije njegova izdavanja moskovske gradske vlasti odobrile su transfer od 15 milijardi rubalja Moskovskoj banci.

Ministarstvo unutarnjih poslova sada provjerava jesu li ta sredstva prebačena kako bi pomogla Baturini da amortizira dugove Inteka.

Glasnogovornik Inteka Genadij Terebkov tvrdi da je sve u skladu sa zakonom.