OTKRIO GREENPEACE

Otrovne tvari pronađene u odjeći poznatih marki

28.08.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Ostaci otrovnih kemikalija štetnih za okoliš i ljude pronađeni su u odjevnim predmetima 14 poznatih svjetskih proizvođača, objavila je međunarodna organizacija Greenpeace

Istraživanje uzoraka odjevnih predmeta proizvođača i marki poput Adidas, Uniglo, Calvin Klein, H&M, Abercrombie & Fitch, Lacoste, Converse i Ralph Lauren pokazalo je da oni sadrže ostatke kemikalija poput nonilfenol etoksilata, objavljeno je u rezultatima Greenpeacevo studije pod nazivom 'Prljavo rublje 2'.

U dvije trećine testiranih uzoraka pronađeni su ostaci nonilfenol etoksilata korištenog pri proizvodnji tekstilne robe, priopćili su iz Greenpeacea.

'Nonilfenol etoksilat raspada se i stvara nonilfenol, koji ima otrovne, trajne posljedice na ometanje izlučivanja hormona', prenosi britanski Telegraph riječi Li Jifang, koja je predstavila izvještaj.

Studija je obuhvatila 78 uzoraka markiranih proizvoda, većinom proizvedenih u Kini, Vijetnamu, Maleziji i na Filipinima, a prikupljenih u 18 država. U većini, 52 uzorka, pronađeni su ostaci nonilfenola.

'Čak i u malim količinama, ove tvari jako negativno utječu na ljudsko zdravlje i okoliš', upozorila je Li.

Ranije, Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF) izvijestio je da tvari poput nonilfenola u prirodi utječu na hormonalne poremećaje kod riba i sisavaca.

Nakon Greenpeaceova izvještaja, neke kompanije obećale su iz procesa proizvodnje izbaciti ove štetne tvari, a aktivisti sada vrše pritisak na Adidas, kompaniju koju su optužili za zagađivanje rijeka u Kini industrijskim otpadnim vodama.

Osam uzoraka otpadnih voda iz dva pogona u području delta rijeka Jangce i Zhu Jiang sadržavalo je 'koktel opasnih kemikalija', piše u izvještaju.

Neke kompanije obuhvaćene istraživanjem, koje također ne pročišćavaju otpadne vode iz svojih pogona, obećale su izbaciti ove kemikalije iz proizvodnje do 2020. godine, ali Adidas nije obećao ništa. Zato Greenpeace putem web stranice prikuplja potpise aktivista s porukom protiv takve prljave proizvodnje.