DIPLOMATI TRAŽE RJEŠENJE

Otkucava vrijeme za palestinski plan u UN-u

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 23.09.2011 08:12
  • Objavljeno 22.09.2011 u 21:50
Palestina

Palestina

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Diplomati u četvrtak u New Yorku svim silama pokušavaju naći formulu za izbjegavanje sukoba oko Bliskog istoka, dok polagano otkucava sat za palestinski plan da od UN-a zatraži priznanje neovisne države

Palestinski predsjednik Mahmud Abas i dalje ustraje na planu da u petak podnese Vijeću sigurnosti palestinski zahtjev odbacujući tako osobnu molbu američkog predsjednika Baracka Obame da odustane od plana i nastavi izravne pregovore s Izraelom.

Obama je u srijedu završio sastanke s Abasom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom bez napretka u rješavanju palestinskog pitanja što je pokazalo sva ograničenja američkog i njegovog osobnog utjecaja.

Diplomati su usredotočeni na nekoliko scenarija za koje se nadaju da će smanjiti štetu.

Vijeće sigurnosti bi moglo odgoditi odlučivanje o Abasovu zahtjevu i tako pregovaračkom 'Kvartetu' dati više vremena za rezoluciju koja bi obje strane vratila za pregovarački stol.

No 'Kvartet' u kojem su SAD, Rusija, EU i UN možda ne postigne u iduća dva dana dogovor oko izjave koja bi zadovoljila i Izrael i Palestince, i dalje duboko podijeljene oko ključnih pitanja kao što su status Jeruzalema, sudbina palestinskih izbjeglica i budućnost izraelskih naselja.

Druga je mogućnost, za koju se zauzima francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, da Palestinci zaobiđu Vijeće sigurnosti i obrate se izravno Općoj skupštini koja bi mogla glasovati o tome da se status Palestinaca promijeni iz 'entiteta' u 'zemlju nečlanicu', uz istovremeno pokretanje izravnih mirovnih pregovora. Sarkozy predlaže da pregovori počnu u roku od mjesec dana, sporazum o granici i sigurnosnim pitanjima za šest mjeseci, a konačni mirovni sporazum u roku od godine dana.

Općoj skupštini bi u tom slučaju bila dovoljna obična, a ne dvotrećinska većina od 196 glasova potrebna za izglasavanje punopravnog članstva Palestine.

Josipović o palestinskom zahtjevu u UN-u

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u četvrtak u New Yorku, uoči očekivanog palestinskog zahtjeva za priznanje državnosti u UN-u, da je Hrvatska kontaktirala i s Izraelcima i s Palestincima te da bi njihovi pregovori trebali dati konačni rezultat mirovnog procesa na Bliskom istoku.

'Hrvatska je buduća članica EU-a, članica je UN-a i obavljali smo, ne samo ovdje, potrebne konzultacije sa zemljama EU-a, jer tu politički u prvom redu pripadamo. Ali konzultirali smo se i s drugim zemljama', kazao je Josipović, koji u New Yorku sudjeluje u radu 66. Zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Hrvatski predsjednik je kazao da Hrvatska podržava pravo Palestinaca na vlastitu zemlju, ali da se vodi računa i o legitimnim interesima Izraela da se zajamči sigurnost toj državi.

'Pregovori su ti koji će dati konačni rezultat', kazao je Josipović i dodao da je Hrvatska bila na tom stanovištu i prije govora američkog predsjednika Baracka Obame u UN-u.

'To je i većinska pozicija u EU-u i još će biti konzultacija jer nitko do kraja još ne zna što će Palestinci podnijeti tijelima UN-a. Kada se to vidi moći će se zauzeti konačno stajalište', rekao je Josipović.

Predsjednik Josipović rekao je da će posjetiti Izrael najvjerojatnije u veljači sljedeće godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi