KLJUČNA VIDEO SNIMKA

Otkriveno tko stoji iza barem jedne eksplozije u Iranu

04.01.2024 u 17:09

Bionic
Reading

Bombaš samoubojica stoji iza barem jedne od dviju eksplozija u srijedu u blizini groba iranskog generala Kasema Solejmanija, kada je prigodom obilježavanja obljetnice njegova ubojstva poginulo osamdesetak osoba, objavili su u četvrtak iranski državni mediji

Iranske službe kažu da je u srijedu u dvije eksplozije na ceremoniji 4. obljetnice atentata na zapovjednika Solejmanija, ubijenog u napadu američkim dronom u Iraku, poginulo 84 ljudi, a 284 je ranjeno.

Pregled video snimke doveo je istražitelje do zaključka da je bombaš samoubojica uzrokovao barem jednu od dviju eksplozija u Kermanu, objavila je IRNA na Telegramu, navodeći izvore koji nisu željeli biti imenovani.

Tko ili što je uzrokovalo drugu eksploziju u kratko vrijeme treba se tek utvrditi, ali ni u tom slučaju nije isključen samoubilački napad, navodi se u izvješću.

Iranska vlada nazvala je eksplozije terorističkim napadom. No vodstvo u Teheranu reagiralo je oprezno i izbjeglo pripisivanje krivnje.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napade.

  • +5
Eksplozije u Iranu Izvor: Profimedia / Autor: STRINGER / AFP / Profimedia

Ključan zapovjednik elitnih snaga Kuds, dijela Islamske revolucionarne garde, Solejmani je predvodio operacije u inozemstvu te je bio ključan u dugotrajnoj iranskoj kampanji protjerivanja američkih snaga s Bliskog istoka.

U Washingtonu, State Department je odbacio špekulacije da je SAD umiješan u napad, te je naglasio da nema razloga vjerovati ni da Izrael stoji iza njega.