LEVIJATAN

Otkriveno morsko čudovište koje je proždiralo kitove

11.09.2010 u 09:32

Bionic
Reading

Znanstvenici su u Peruu pronašli 12 milijuna godina stare fosilne ostatke golemog kita koji je po biblijskom čudovištu nazvan levijatan

Prema izvješću predstavljenom u časopisu Nature, kit je bio duži od 17 metara, a vjerojatno se hranio drugim golemim morskim stvorenjima svoga vremena. Po izgledu i dimenzijama bio je sličan današnjim ulješurama.

Međutim, dok su ulješure relativno mirna i pasivna stvorenja koja se u dubinama oceana hrane lignjama, levijatan je bio agresivan predator.

Dr. Christian de Muizon, direktor Prirodoslovnog muzeja u Parizu, kaže da je golema životinja vjerojatno lovila dupine, tuljane i druge kitove. 'Bilo je to pravo morsko čudovište. Zanimljivo je da je istovremeno u oceanima živjelo još jedno čudovište, golemi morski pas koji je bio dug oko 15 metara. Moguće je da su se međusobno borili', objasnio je dr. De Muizon.

Znanstvenici pretpostavljaju da je levijatan svojim golemim ustima i zubima dugim oko 36 cm bio sposoban uloviti, rastrgati i pojesti plijen dužine do osam metara. Njegova lubanja duga tri metra pronađena je na jugu Perua 2008. godine.

Jedan od sudionika iskapanja Olivier Lambert ispričao je kako su naišli na fosil. 'Posljednji dan putovanja po terenu jedan od kolega javio je da je pronašao nešto vrlo zanimljivo... Odmah smo vidjeli da je to fosil jako velikog kita, a podrobnije ispitivanje pokazalo je da se radi o golemoj ulješuri s velikim zubima', objasnio je Lambert.

Zubi fosila u promjeru su bili dva puta veći od zuba suvremenih ulješura, a pronađeni su na obje čeljusti. Ulješure ih imaju samo na donjoj čeljusti.

Dr. Lambert i njegovi kolege i prije su nagađali da je takvo stvorenje moglo postojati na temelju pronađenih pojedinačnih fosila zuba. Međutim, otkriće cijele lubanje potvrdilo je da Levitijan nije samo neki mit ili legenda.

'Konačno smo ga otkrili', rekao je dr. Lambert. 'Bio je to vrlo uzbudljiv trenutak.'

Još nije jasno zašto je ova golema životinja izumrla, no stručnjaci vjeruju kao su se ekološki uvjeti promijenili i prisilili je da promijeni svoje prehrambene navike. Tako je vjerojatno nastala današnja znatno manje agresivna ulješura.

Autori istraživanja veliki su fanovi romana Moby Dick, pa su po njegovu autoru Hermanu Melvilleu svojem kitu dali ime Leviathan melvillei

Levijatan