oglasio se halmed

Otkriveno kada će se u ljekarne vratiti povučeni lijek za tlak, izdane upute pacijentima

01.08.2023 u 19:46

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila je kada će se na tržište vratiti povučeni lijek Propranolol Sandoz 40 mg

Farmaceutska kompanija Sandoz izvijestila je o nestašici poznatog lijeka na tržištu Hrvatske, a sada su iz HALMED-a objavili kada će se ponovno pojaviti na tržištu.

HALMED-u je prijavljena nestašica lijeka Propranolol Sandoz 40 mg nakon što se u travnju ove godine povuklo pet serija lijeka radi utvrđene neispravnosti u kakvoći, a opskrba tržišta lijekom normalizirat će se nakon provedbe potrebnih mjera, izvijestio je HALMED. S glasnogovornicom HALMED-a razgovarali su za Dnevnik RTL-a.

Koliko će trajati ova nestašica i što s pacijentima kojima je lijek potreban?

Prema zadnjim informacijama koje smo dobili od proizvođača, nestašica bi trebala trajati do kraja listopada ove godine. Što se tiče pacijenata koji su koristili ovaj lijek, možemo reći da tu nemaju straha jer je riječ o lijeku koji pripada skupini beta blokatora. To je skupina koja sadrži velik broj takozvanih 'kliničkih paralela', što znači da liječnik može preporučiti drugu terapiju koja će biti namijenjena za ista stanja, kao i za ovaj lijek.

Treba se javiti obiteljskom liječniku?

Treba se javiti obiteljskom liječniku koji će preporučiti najbolju terapiju. Uz to još i odobravamo izvanredni unos lijeka istog sastava iz države članice, kako bi se i na taj način osigurala dostupna terapija.

Je li već sada tražen interventni uvoz za ovaj lijek i u kojoj količini?

Imali smo nekoliko slučajeva interventnog, odnosno izvanrednog unosa i oni su na taj način zadovoljeni. Dana je suglasnost HALMED-a u vrlo kratkom roku. Tako da ta procedura funkcionira. Taj zakonski mehanizam nam dopušta da onda možemo na brzi način doći do potrebnih terapija, donosi Danas.hr.