važan korak

Izdaju se preporuke kako će se tijekom zime izbjeći nestašice ključnih antibiotika

17.07.2023 u 13:49

Bionic
Reading

Europska komisija, voditelj agencije za lijekove (HMA) i Europska agencije za lijekove (EMA) objavit će preporuke za izbjegavanje nestašice ključnih antibiotika koji će se upotrebljavati za liječenje respiratornih infekcija sljedeće zime

Tim se preporukama, koje je izradila Izvršna upravljačka skupina za nestašice i sigurnost lijekova (MSSG), nadopunjuje postupak izrade popisa ključnih lijekova EU-a. U bliskoj suradnji s državama članicama EU-a Komisija će poduzeti daljnje operativne mjere, uključujući, prema potrebi, moguće zajedničke nabave, navodi se u priopćenju Europske komisije.

Ako će potražnja u nadolazećoj zimskoj sezoni biti slična prosječnoj razini potrošnje prethodnih godina, prikupljeni podaci upućuju na to da će opskrba EU-a oralnim formulacijama ključnih antibiotika prve i druge linije za respiratorne infekcije odgovarati potražnji. Radi bolje pripreme za zimsku sezonu, usuglašene su sljedeće preporuke: veća proizvodnja ključnih antibiotika, praćenje ponude i potražnje, povećana razina osviještenosti javnosti i razborita uporaba.

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane rekla je kako je dostupnost lijekova ključna sastavnica snažne europske zdravstvene unije. 

'Od ključne je važnosti da odmah poduzmemo mjere kako bismo se pripremili za sljedeću zimu i osigurali izbjegavanje mogućih nestašica antibiotika. Danas poduzimamo važan korak u pogledu mjera za zadovoljavanje naših neposrednih potreba za ključnim antibioticima, čime se nadopunjuje postupak izrade popisa ključnih lijekova. Daljnji operativni koraci HERA-e i EMA-e sada su prioritet.', poručila je. 

U skladu sa zaključcima Europskog vijeća iz lipnja 2023., EMA i Komisija će uz pomoć HERA-e nastaviti pratiti ponudu i potražnju te surađivati s nositeljima odobrenja za stavljanje u promet tijekom ostatka godine kako bi pravovremeno otkrile nestašice zaliha i poduzele sve potrebne mjere.