1. APRIL U ZNANOSTI

Otkriveni leteći pingvini i pravi zmajevi!

01.04.2014 u 13:32

Bionic
Reading

Znanstvenim časopisima i web stranicama za prvi travnja nije previše teško prevariti čitatelje

Prije svega službene statistike ispitivanja javnog mnijenja provedenih u mnogim zemljama pokazuju da su znanstvenici u samom vrhu skupina kojima se vjeruje. Uz to, znanost je toliko mnogo puta dokazala da su nezamislive stvari moguće. Konačno, prema uvriježenom stereotipu znanstvenici su ozbiljni štreberi pa se od njih baš ne očekuju zabavne provale.

Da ova posljednja predrasuda ne drži vodu, među ostalim, pokazuju najpoznatije prvotravanjske znanstvene šale.

1. Povoljno poravnanje planeta

Prvog travnja 1976. astronom BBC-ja Patrick Moore najavio je da će se u 9:47 sati po lokalnom vremenu dogoditi astronomski događaj kakav se može očekivati najviše jednom u životu. Svojim slušateljima je objasnio da će doći do poravnanja Plutona, Jupitera i Zemlje. Tako poredani, ustvrdio je, Jupiter i Pluton svojim će udruženim gravitacijskim utjecajem smanjiti gravitaciju na površini Zemlje. Za kraj je svoje slušatelje pozvao da točno u najavljenom trenutku poravnanja skoče u zrak kako bi doživjeli blagi osjet lebdenja. Već u 9:48 telefonske linije BBC-ja bile su zatrpane pozivima oduševljenih slušatelja koji su htjeli podijeliti svoj fascinantni doživljaj.

2. Leteći pingvini

Prvog travnja 2008. BBC je objavio snimke kolonije pingvina u letu koja je navodno tek bila otkrivena na otoku King George pored Antarktike. Ulogu voditelja u stilu Davida Attenborougha odigrao je bivši montipajtonovac Terry Jones.

'Promatrali smo pingvine i snimali ih danima, a da nismo ni naslutili što nam se sprema', rekao je ozbiljnim glasom Jones. 'U jednom trenutku vrijeme se naglo pogoršalo. Bilo je zapanjujuće. Umjesto da se tijesno okupe kako bi se zaštitili od hladnoće, pingvini su napravili nešto neočekivano, što drugi pingvini ne mogu', najavio je slavni glumac.

Da priča bude apsurdnija, za kraj je ustvrdio da ova neobična skupina pingvina leti tisućama kilometara kako bi zimu provela u toplijim tropima.

Video BBC-jeva priloga možete pogledati dolje.


3. Telepatski e-mail

1999. godine časopis o tehnologiji i biznisu Red Herring objavio je članak u kojem je predstavio revolucionarno otkriće – tehnologiju koja omogućuje telepatsko sastavljanje i slanje elektronskih poruka do 240 znakova. Tehnologiju je navodno za potrebe američke vojske razvio računalni genijalac Yuri Maldini. Novinar, autor šale, opisao je čak kako je Maldini na njegova pitanja odgovorio telepatski preko e-maila.

Časopis je primio brojne pisma oduševljenih prevarenih čitatelja.

4. Otkriće pravog zmaja

1998. godine internetsko izdanje uglednog časopisa Nature objavilo je jednu od zahtjevnijih prvotravanjskih šala. U tekstu o podrijetlu ptica autor je opisao otkriće gotovo potpunog kostura teropoda, dinosaura nalik na T. Rexa u Sjevernoj Dakoti. Stvorenje je navodno dobilo ime Smaugia volans, a znanstvenici su zaključili da je vjerojatno mogao letjeti. Fosile je, također navodno, otkrio paleontolog Randy Sepulchrave iz Muzeja na University of Southern North Dakota.

Svatko tko zna nešto o biologiji i evoluciji mogao je lako nasjesti na ovu priču. Naime, poznato je da su mnogi dinosauri imali perje te da su se ptice razvile iz ovih drevnih gmazova. Gdje su ovdje ključevi prijevare?

Prije svega, University of Southern North Dakota uopće ne postoji. Kao drugo, naziv Smaug je ime zmaja iz Tolkienovog 'Hobita'. Konačno, Sepulchrave je bilo ime lika iz knjige 'Titus Groan' britanskog pisca Mervyna Peakea. Vjerujući da je zapravo sova, poremećeni Sepulchrave je skočio s visokog tornja zamka da bi, prekasno, otkrio kako zapravo ne zna letjeti.

5. Otkriće goleme čestice bigon

1996. časopis Discover objavio je prvotravanjsku priču prema kojoj su fizičari otkrili novu fundamentalnu česticu i nazvali je bigon. Poput drugih sličnih čestica bigon nastaje i nestaje u milijuntom djeliću sekunde, no za razliku od drugih bigon ima dimenzije kugle za kuglanje, objasnio je autor šale.

Česticu su navodno slučajno otkrili fizičar Albert Manque (nepostojeći) i njegovi kolege s instituta Centre de l'Étude des Choses Assez Minuscules u Parizu (koji također ne postoji) kada je jedno od njihovih računala povezano s vakuumskom cijevi eksplodiralo. Zaintrigirani znanstvenici ponovili su eksperiment s istim rezultatom. Novinar Discovera Tim Folger opisao je događaj sljedećim riječima: 'Na jednoj od sličica videa snimljena je crna kugla veličine kugle za kuglanje kako lebdi iznad ostataka računala. Na drugoj sličici je više nije bilo.'

No Folger tu nije stao – potrudio se pojasniti otkriće: 'Znanstvenici vjeruju da je električno polje u vakuumskoj cijevi na neki način promijenilo energetsko stanje u katodnoj cijevi obližnjeg računalnog monitora. Vakuum zapravo nikada nije prazan – u njemu se neprekidno stvaraju i nestaju virtualne čestice koje su uglavnom vrlo male. Fizičari vjeruju da su u računalu slučajno stvorili električno polje prave veličine koje je pokrenulo nastanak nove čestice bigona.'

Unatoč suludim tvrdnjama da bi bigon mogao biti odgovoran za cijeli niz neobjašnjenih pojava poput kuglastih munja i spontanog samozapaljenja te činjenici da je tekst objavljen 1. travnja, priča je izazvala golem odaziv čitatelja.