JILL KELLEY

Otkrivena žena čija je prijava šefa CIA-e 'došla glave'

12.11.2012 u 16:35

Bionic
Reading

Žena s Floride koja je primala prijeteće email poruke od Paule Broadwell, nekadašnje ljubavnice donedavna šefa CIA-e Davida Petraeusa i tako pokrenula istragu koja je dovela do njegove ostavke, identificirana je kao Jill Kelley, dobrovoljka koja sudjeluje u akcijama pomaganja vojsci

'Naša je obitelj godinama dobra s obitelji generala Petraeusa. Poštujemo njegovu i intimu njegove obitelji, a tražimo isto i za sebe i svoje troje djece', kaže se u priopćenju koje je objavila Jill Kelley

Petraeusov blizak prijatelj kaže kako su se Kelley i njezin muž, oboje civili, sprijateljili s Petraeusima kad je on službovao na Floridi. Kelleyi su s njima slavili Božiće i posjećivali ih u Washingtonu gdje žive sestra i sin Jill Kelley.

'Sasvim je jasno da ničega osim prijateljstva nije bilo' između Kelley i Petraeusa, rekao je taj blizak prijatelj za ABC News.

Saga koja će dovesti do kraja karijere jednog od najcjenjenijih vojnih umova ove generacije, počela je s prijetećim emailovima koje je Kelley primila, prepala se i obavijestila FBI. Istraga je došla do 40-godišnje bivše vojnikinje Paule Broadwell koja je godinu dana provela u Afganistanu i pisala generalovu biografiju 'All In: The Education of General Petraeus'. Sve je upućivalo na Petraeusa koji je saslušan 'prije dva tjedna', rekli su policijski čelnici za Washington Post.


Petraeus, koji je na dužnosti direktora CIA-e bio tek nešto više od godinu dana, rekao je u petak da je dan ranije ponudio ostavku predsjedniku Baracku Obami koji ju je sutradan prihvatio. 'Nakon 37 godina braka donio sam veoma lošu odluku stupivši u izvanbračnu vezu. Takvo je ponašanje neprihvatljivo za mene kao supruga i kao čelnika organizacije kao što je naša', rekao je u pismu zaposlenicima Središnje obavještajne agencije.

Zastupnici u američkom Kongresu zatražili su istragu zbog načina na koji je FBI vodio slučaj direktora CIA-e. Demokratska senatorica Dianne Feinstein iz Kalifornije, predsjednica senatskoga odbora za obavještajne službe, rekla je da je Petraeusova ostavka došla kao 'grom iz vedra neba' te da parlamentarci nisu znali da istraga traje.

Ona je za 'Fox News Sunday' rekla kako joj je prvi glas stigao u petak iz medija, a samo koji sat poslije javnost je obaviještena o Petraeusovoj ostavci. 'To je moglo imati utjecaja na nacionalnu sigurnost', rekla je Feinstein, a prenosi Washington Post. 'Mislim da su nam trebali reći'. Njezin će odbor, najavila je, 'sigurno' istražiti zašto FBI nije nadležne prije obavijestio.

Petraeusa je na dužnosti glavnog direktora CIA-e zamijenio Mike Morrell koji privremeno obnaša tu dužnost.