NIJE SVE U OČIMA

Otkrivena tajna privlačnosti ženskih oblina

26.03.2015 u 12:19

Bionic
Reading

Standardi prema kojima muškarci procjenjuju žensku ljepotu nisu potpuno proizvoljni niti su isključivo stvar trendova koje danas stvaraju modni kreatori, već su pod snažnim utjecajem evolucijskog odabira funkcionalnosti određenih oblika tijela, pokazalo je novo istraživanje američkih znanstvenika

Brojne studije već su prije utvrdile da određene karakteristike tijela ili lica, kako ženskih tako i muških, nisu slučajno privlačne pripadnicima suprotnog spola.

Prema izvješću psihologa s University of Texas u Austinu, predstavljenom u časopisu Evolution and Human Behavior, isto vrijedi i za kut zakrivljenosti ženskog tijela u donjem, lumbalnom dijelu kralježnice. Naime teorijski je za višestruke trudnoće u tom području optimalan kut od 45,5 stupnjeva.

'Fascinantno je to što je ovo otkriće još jedna znanstvena ilustracija bliskog podudaranja spolno diferenciranog oblika ljudske morfologije – u ovom slučaju lumbalne zakrivljenosti – s evoluiranim standardima privlačnosti', rekao je suautor studije David Buss, profesor psihologije na University of Texas.

'To je još jedan doprinos sve većem broju dokaza da ljepota nije potpuno proizvoljna, odnosno da nije samo u očima promatrača, kako su vjerovali mnogi predstavnici mainstream društvenih znanosti, već da ima koherentnu adaptivnu logiku', dodao je.

U sklopu novog američkog istraživanja provedene su dvije studije.

U prvoj je 100 muškaraca ocijenilo privlačnost više slika na kojima su predstavljena različita zakrivljenja kralježnice unutar prirodnog spektra. Muškarcima su se najviše sviđale slike žena koje su imale teorijski optimalan lumbalni kut od oko 45 stupnjeva.

'Ovaj kut kralježnice omogućio je trudnim ženama da balansiraju u ravnoteži težinu nad kukovima. Takve žene bile bi učinkovitije u sakupljačkim poslovima tijekom trudnoće i manje izložene riziku ozljeda kralježnice. Zauzvrat su muškarci kojima su te žene bile privlačnije imali partnerice koje su bolje skrbile o zametku i potomstvu i bile sposobne iznijeti brojne trudnoće bez ozljeda', rekao je jedan od autora David Lewis.

U drugoj studiji znanstvenici su pokušali istražiti preferiraju li muškarci navedenu zakrivljenost zato što stvara dojam izraženije stražnjice ili baš zbog evolucijski optimalnog kuta kralježnice.

Skupini od 200 muškaraca predstavljene su slike žena različitih veličina stražnjica i kutova kralježnice.

Rezultati su pokazali da je muškarce konzistentno privlačio upravo idealan lumbalni kut neovisno o veličini stražnjice.

Autori ističu da je ovaj muški standard ljepote evoluirao kroz tisuće godina te da neće nestati preko noći.