SLABLJENJE 'BATERIJA'

Otkriven važan mehanizam starenja; stižu tretmani!?

01.03.2016 u 15:04

Bionic
Reading

Britanski znanstvenici objavili su da su po prvi put otkrili određene ključne mehanizme starenja stanica kože što bi trebalo omogućiti razvoj novih, ozbiljnih tretmana protiv starenja.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Investigative Dermatology tim sa Sveučilišta u Newcastleu utvrdio je da sa starenjem značajno slabe aktivnosti ključnog metaboličkog enzima u mitohondrijima, baterijama za opskrbu stanica energijom.

Otkriće je važan korak koji bi mogao dovesti do proizvodnje krema i kozmetičkih preparata koji bi sprječavali pad u aktivnostima mitohondrijskog kompleksa II. No ono bi također trebalo omogućiti bolje razumijevanje starenja drugih organa u tijelu što bi se eventualno moglo upotrijebiti u razvoju lijekova za brojne druge bolesti povezane sa staranjem uključujući i tumorske.

Voditelj istraživanja Mark Birch-Machin, profesor molekularne dermatologije na Sveučilištu u Newcastleu, kaže da sa starenjem 'baterije' u našim stanicama slabe, a količine štetnih slobodnih radikala rastu.

'Ovaj proces lako se vidi u stanicama kože u porastu broja finih crta, bora i gubitka čvrstoće kože. Znate već priču ili barem vaše ogledalo zna odmah nakon buđenja ujutro', rekao je Birch-Machin.

'Naše istraživanje pokazuje da imamo specifičan biomarker, odnosno metu, za razvoj i ispitivanje kozmetičkih krema i tretmana protiv starenja koji bi mogli spriječiti opadanje u biološkoj energiji. Sada imamo mogućnost pronaći tretmane protiv starenja koji će biti različito skrojeni za razne dobi i pigmentacije kože te mogućnost da se posvetimo drugim procesima starenja u ostalim dijelovima tijela', pojasnio je.

Aktivnosti kompleksa II mjerene su kod 27 dobrovoljaca u dobi od šest do 72 godine. Uzorci su uzimani s dijelova kože zaštićenih od sunca kako bi se otkrilo postoji li neka razlika u aktivnostima u stanicama koja ovisi uglavnom samo o starenju.

Znanstvenici su različitim metodama mjerili aktivnosti enzima u gornjim (epiderma) i donjim (derma) dijelovima kože. Rezultati su otkrili da kroz najveću promjenu s godinama prolaze aktivnosti kompleksa II i to u stanicama donjeg sloja kože. Razlog tome je smanjenje količina enzimskog proteina. Istraživanje je također pokazalo da se ovaj proces bilježi samo u onim stanicama koje su se prestale dijeliti.

U studijama koje slijede znanstvenici će pokušati podrobnije shvatiti ulogu enzima u starenju kože i drugih tkiva te pronaći metode koje bi mogle usporiti procese u ljudskoj koži.