kod trogira

[FOTO] Jak vjetar rasplamsao požar u Segetu Gornjem, na terenu 30 vatrogasnih vozila i vojska

03.08.2021 u 16:13

Bionic
Reading

U popodnevnim satima došlo je do aktivacije požarišta na području Segeta Gornjeg i Planoga pa su sve snage na terenu upućene kako bi zaustavile širenje požara, a iz zraka djeluju 2 Canadaira i 2 Air Tractora, a zbog gašenja požara zatvorena je cesta Plano-Prgomet, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

“Uslijed jakog vjetra požar se ponovno rasplamsao na jugoistočnoj strani, ističe HVZ i dodaje kako je raslinje jako suho zbog čega je u kratkom vremenu došlo do širenja požara, no srećom objekti nisu ugroženi.

"Trenutno je angažirano 112 vatrogasaca sa 30 vatrogasnih vozila“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Zbog vremenskih prilika koje pogoduju širenju požara, HVZ poziva građane na dodatan oprez, a ukoliko vidite požar ili dim da odmah pozovu vatrogasce na 193 ili Centar 112.

​Iskrenje dalekovoda uzrokovalo je veliki požar u Segetu Gornjem, u kojem je od jučer ujutro do danas izgorjelo oko 800 hektara niskog raslinja, makije, borovine i maslina, priopćila je popodne splitska policija

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Policija je u svom kratkom priopćenju navela da je očevidom ​u​tvrđeno kako je uzrok ​požara iskrenje dalekovoda uzrokovano kratkim spojem nastalim kao posljedica građevinskih radova. O svemu utvrđenome ​policija će izvijestiti nadležno državno odvjetništvo​, najavili su​.

Ukupno je do sada u gašenju ​požara, koji je izbio u ponedjeljak nakon 10 sati, ​sudjelovalo 194 vatrogasca s 49 vatrogasnih vozila iz​ JVP-a Split, Trogir, Sinj i Podstrana te DVD-a Trogir, Okruk, Marina, Solin, Seget-Vranjica, Slatine, Kaštel Gomilica, Mladost, Kaštela, Vranjic, Dugopolje, Split, Omiš i Dugi Rat, DIP-a​ Split te pripadnici PP NOS-a HV-a.

​Jutros je na požarištu Tucaković rekao kako otvorenog plamena više nema, te da su samo povremena​ manja izdimljavanja na jugoistočnom dijelu požarišta.

"Tijekom noći je došlo do​ razbuktavanja pa je vatra zaprijetila i objektima. Angažirali smo odmah i dodatne​ snage s makarskog područja. Možemo reći kako je zahvaljujući velikim naporima​ vatrogasaca sve brzo stavljeno pod nadzor pa nema opasnosti za ljude i imovinu​", rekao je jutros Tucaković.

  • +3
Požar kod Trogira po noći Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Za taj su požar čelni ljudi vatrogastva danas na terenu novinarima rekli da je najzahtjevniji požar u ovogodišnjoj požarnoj sezoni​ i da su vjetar i nepristupačan teren otežavali njegovo gašenje.

požar seget Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL