TKO MU PRITOM POMAŽE

Otkrivamo: Već postoji proces protiv Mamića, ali uskoro odlazi u zastaru!

26.03.2014 u 15:11

  • +20

Zdravko Mamić na Poljudu

Izvor: tportal.hr / Autor: Feđa Klarić

Bionic
Reading

Splitska policija još obrađuje subotnji incident u svečanoj loži stadiona na Poljudu, gdje se Dinamov izvršni predsjednik Zdravko Mamić sukobio sa svakim tko mu se našao na putu. Kako tportal doznaje, već su ispitani broji svjedoci - među ostalima i neki novinari koji su bili akreditirani za utakmicu i nalazili se u neposrednoj blizini

Mamić je već zaradio prekršajnu prijavu zbog narušavanja javnog reda i mira, no postoji velika šansa da ga okrzne i Zakon o sprečavanju nereda na sportskim terenima. Kako smo već pisali, ako policija prema njemu bude postupala jednako kao prema navijačima, mogao bi dobiti i djelomičnu ili potpunu zabranu dolaska na utakmice na šest mjeseci do godine dana.

No potpuno je nepoznato da se na splitskom Prekršajnom sudu već vodi jedan postupak protiv Mamića, i to upravo zbog nereda na sportskim terenima. Vjerovali ili ne, proces traje već gotovo četiri godine, od studenog 2010., i samo nekoliko mjeseci dijeli ga od zastare!

Kako doznaje tportal, prijava protiv Dinamova izvršnog predsjednika podnesena je nakon utakmice njegova kluba protiv RNK-a Split: splitska policija tada je zabilježila da je 'vrijeđao, provocirao nasilje, hvatao se za međunožje, vrijeđao moralne osjećaje, nedolično se ponašao i izazivao sukob s publikom' na drugom splitskom stadionu. Nerede su, ustvrdila je policija, spriječili zaštitari koji su intervenirali.


Od tada do danas, predmet se vucara po sudu, s jednim zanimljivim obratom - nakon što je 2011. izmijenjen Zakon o sprečavanju nereda na sportskim terenima i nakon što je iz njega misteriozno nestala odredba o izazivanju tučnjave na stadionu, policija je bila prisiljena izmijeniti svoju optužnicu i za Mamića zatražiti sankcije po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Preciznije, od suda se zahtijeva da ga kazni s deset dana zatvora.

Dok je Mamić divljao na Poljudu, u njegovoj blizini bili su policijski dužnosnik Krunoslav Borovec i tajkun iz afere Ina - Mol Robert Ježić


Pokušali smo doznati zašto predmet još uvijek nije riješen i klizi prema zastarnom roku od četiri godine pa doznali još nekoliko zanimljivih podataka. Glavna je rasprava održana, a Mamić se nije pojavio, nego je iznio svoju pisanu obranu. No njegovi odvjetnici predložili su i saslušavanje svojih svjedoka - poimence, predsjednika Dinama Mirka Barišića, bivšeg direktora kluba i danas drugog najmoćnijeg čovjeka HNS-a Damira Vrbanovića te tadašnjeg glasnogovornika kluba Adolfa Kožula

Potom je prošlo još nekoliko mjeseci, a onda je splitski sud 17. listopada prošle godine svojim kolegama u Prekršajnom sudu u Zagrebu poslao zamolnicu za ispitivanje ove trojice. Do današnjeg dana odgovor nije stigao.

Zastara slučaja nastupa u studenome.