mamić ju spomenuo čak 31 put

Razotkrivamo detalje o misterioznoj Nataši, prijateljici osječkog suca Vekića koji je jutros uhićen u njezinu stanu

24.11.2021 u 11:29

Bionic
Reading

Jutros je sa sucem Županijskoga suda u Osijeku Zvonkom Vekićem uhićena, i to zbog pranja novca, njegova prijateljica Nataša Sekulić. O famoznoj sučevoj prijateljici u svojim je objavama početkom godine progovorio osuđeni Zdravko Mamić te je u detalje opisao što je sve i kada plaćao Vekiću, Nataši Sekulić i njezinoj kćeri. Upravo je u njezinu stanu Vekić uhićen i prvi put prije nekoliko mjeseci, a na njezino ime je glasio i sef u banci u kojem je nađeno pola milijuna kuna. Samozatajna Sekulić inače je knjigovodstvene struke te je bila stalna sudska vještakinja na istom sudu na kojem je sudio Vekić

Zvonko Vekić i Nataša Sekulić jutros su uhićeni zbog sumnje u pranje novca. Riječ je o nastavku kriminalističkog istraživanja započetog u lipnju ove godine, kad je policija pokucala na vrata više osječkih sudaca, uključujući Vekića, zbog sumnji u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti u kojima su se okoristili za najmanje 370 tisuća eura.

Vekić je uhićen u stanu koji glasi na Natašu Sekulić u Strossmayerovoj ulici u Osijeku, za koji se sumnja da je zapravo njegov.

Tko je Nataša Sekulić i čime se bavi?

Nataša Sekulić prilično je samozatajna. Tportal doznaje da je godinama bila stalna sudska vještakinja financijsko-knjigovodstvene struke Županijskog suda u Osijeku. Naime osoba istog imena i prezimena s adresom u Ulici J. J. Strossmayera 49 u Osijeku prijavljena je kao sudska vještakinja, a na istoj je adresi Vekić jutros uhićen.

Na Županijskom sudu u Osijeku, na kojem je i Vekić sudac, potvrđeno nam je da je Sekulić prvi put imenovana za stalnog sudskog vještaka financijsko-knjigovodstvene struke rješenjem Županijskog suda u Osijeku 14. lipnja 2010., a ponovno imenovana 4. lipnja 2014. godine. Rješenjem Županijskog suda u Osijeku od 18. srpnja 2018. obustavljen je postupak Nataše Sekulić za ponovnim imenovanjem stalnim sudskim vještakom financijsko-knjigovodstvene struke te je brisana s popisa stalnih sudskih vještaka financijsko-knjigovodstvene struke Županijskog suda u Osijeku.

Sekulić je očito ponovno htjela biti sudska vještakinja pa je zahtjev nedavno ponovno podnijela, no kako nam potvrđuju sa Županijskog suda, 18. srpnja ove godine, dakle mjesec dana nakon što je Vekić prvi put uhićen, povukla je zahtjev za ponovno imenovanje.

Osijek: Sudac Zvonko Vekić priveden je u PNUSKOK na ispitivanje Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric / Pixsell

Sekulić, iako je bila stalna sudska vještakinja, za Županijski sud u Osijeku nije odradila nijedno vještačenje od 2010. do 2018., pa nije ni ostvarila naknade za vještačenje.

Kako se raspetljavalo klupko?

Istražitelji su već ranije utvrdili nesrazmjer imovine suca Vekića i Nataše Sekulić u odnosu na njihova primanja. Od 2017. do 2020. godine utvrdili su da nesrazmjer imovine Sekulić iznosi više od pola milijuna kuna, što je otprilike iznos koji je pronađen u sefu otvorenom na njezino ime.

Osim toga, istražitelji osnovano sumnjaju, i to na temelju izjava susjeda i predstavnika stanara, da je Vekić stvarni vlasnik stana na adresi u Gundulićevoj ulici u Osijeku, a koji se u zemljišnim knjigama vodi kao vlasništvo njegove prijateljice. U njima se navodi i da je ona kupila stan u kolovozu 2018. za 375.000 kuna, no iz izvješća Porezne uprave proizlazi da ona nije mogla financirati kupnju tog stana sredstvima ostvarenim legalnim primanjima.

  • +2
Zvonko Vekić Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Nesrazmjer je utvrđen i kod Vekića za razdoblje od 2017. do 2021. godine, i to u iznosu od 733.078,95 kuna, od kojih se većina - 638.936,24 kune - odnosi na 2017. godinu. Za Vekića je također, kako se navodi u istražnom rješenju, utvrđeno da je ostvario gotovinske uplate kojima nije moguće utvrditi porijeklo, i to 356.591,97 kuna u 2017. godini, 335.444,03 u 2018., 125.571,93 u 2019. te 44.042,46 u 2020. godini, pisao je Jutarnji list.

Mamić ju je spomenuo 31 put

O 'famoznoj Nataši', kako ju je osuđeni i odbjegli Zdravko Mamić nazvao na konferenciji za novinare u ožujku ove godine, progovorio je čak 31 put.

Tvrdio je da se u njezinu stanu sastajao s Vekićem, da im je plaćao smještaj u luksuznim hotelima u Zagrebu, davao Sekulić i njezinoj kćeri tisuće eura za šoping, plaćao večere. Šlag na tortu bila je proslava Nove godine u Dubaiju, koju je, kako je tvrdio, financirao Mamić. O tim detaljima progovorio i u svom iskazu koji je na USB sticku poslao Uskoku.

Kako je naveo Jutarnji list, opisao je da su se on i Vekić redovito viđali u restoranu Zelenjak, na adresi Zelenjak 35, u sobici u sklopu restorana. Mamić tvrdi da je u prvih nekoliko susreta pokupio suca Vekića i njegovu prijateljicu Natašu ispred hotela Sheraton ili Westin, u koje ih je, kako tvrdi, smještao i plaćao im smještaj.

'O našim susretima u restoranu Zelenjak mogu svjedočiti djelatnici restorana, a uvijek je prisustvovala gospođa Nataša, prijateljica gospodina Vekića, a dvaput je bila i Natašina kćerka Ena. Svaki put bih joj ja dao od tri do 10 tisuća eura za šoping po Zagrebu. U vrijeme mog suđenja također smo se našli u Tuheljskim toplicama, u hotelu Terme, gdje je gospodin Vekić došao na vikend s prijateljicom Natašom', tvrdi Mamić.

Kaže i da je u ljeto 2017. dao pet tisuća eura Vekiću da ima za godišnji s prijateljicom u Pirovcu. Spominje i famoznu Novu godinu u Dubaiju. 'Karte su bile kupljene za avion kompanije Fly Dubai, koja je letjela iz Beograda, i oni su iz Beograda putovali 27. prosinca 2017., a moja supruga i ja iz Zagreba 26. prosinca 2017., dan iza Božića. Dočekali smo ih u Dubaiju i odvezli u novootvoreni hotel na glavnoj ulici u Dubaiju. Smjestili smo ih zajedno u hotel Rixos. Taj hotel se prije par dana otvorio kao novi hotel. Tu smo proveli sve to vrijeme, mislim do 1. i 2. siječnja 2018., kada su oni ponovno otišli kompanijom Fly Dubai za Beograd… Gospodin Vekić mi je rekao da ga je iz Osijeka u Beograd doveo nepoznati vozač taksija, nije išao svojim autom, a da mu je to organizirala gospođa Mica, koja je vlasnica restorana Bijelo-plavi u blizini stadiona GNK Osijek. Taj taksist je došao po njih kad su došli iz Dubaija u Beograd i vratio ih u Osijek', tvrdi Mamić.

'Također znam da sam dao gospodinu Vekiću 10 tisuća eura da ima za šoping u Dubaiju, u koji je jedanput išao s Natašom i Enom, a drugi put išli smo u šoping u Dubai Mall, njih troje, moja supruga Marina i ja. Tako se sjećam da sam mu kupio svojim novcem još nekoliko stvari, a upečatljivo je ostalo da sam mu kupio cipele Louis Vuitton. Bile su od prave kože i mislim da su koštale cirka dvije tisuće eura. To nije bio jedini poklon koji sam kupio', tvrdio je Mamić.