pranje novca

Sudac Zvonko Vekić i Nataša Sekulić uhićeni i ispitani. Oglasio se i Zdravko Mamić

24.11.2021 u 08:38

Bionic
Reading

Suspendirani sudac osječkog Županijskog suda Zvonko Vekić i njegova prijateljica Nataša Sekulić uhićeni su u srijedu ujutro u Osijeku zbog sumnje u pranje novca

Vekićeva odvjetnica Gordana Vrandečić kazala je Hini da u ovom trenutku još ne zna razlog njegova uhićenja. Vekić i njegova prijateljica Nataša Sekulić ispitani su u osječkom sjedištu PNUSKOK-a u srijedu prijepodne.

Sudac Vekić bio je uhićen u lipnju ove godine, skupa s još dvojicom sudaca osječkog Županijskog suda Antom Kvesićem i Darkom Krušlinom, nakon što ih je pravomoćno osuđeni bivši čelnik "Dinama" Zdravko Mamić optužio za primanje mita od 400 tisuća eura.

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petrić

Protiv njih je potom pokrenut stegovni postupak, a predsjednik osječkog Županijskog suda tražio je da ih se trajno razriješi sudačke dužnosti.

Policija je, ne otkrivajući identitet, potvrdila da je osječki PNUSKOK, u suradnji s Uskokom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija nastavio kriminalističko istraživanje nad dvije osobe zbog sumnje u pranje novca.

Osijek: Sudac Zvonko Vekić priveden je u PNUSKOK na ispitivanje Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric / Pixsell

U policiji kažu da je u tijeku provođenje hitnih dokaznih radnji te da će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku dok će kaznena prijava biti podnesena Uskoku.

I Uskok je potvrdio da su uhićenja provedena zbog sumnje u kazneno djelo pranja novca "u vezi s kaznenim djelima protiv službene dužnosti koja su od ranije predmet istrage".

  • +12
Osijek: Sudac Zvonko Vekić priveden je u PNUSKOK na ispitivanje Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

"U ovom trenutku može se potvrditi da jedna od osoba protiv koje se provode hitne dokazne radnje obnaša dužnost u tijelu sudbene vlasti te je u odnosu na tu osobu zatraženo skidanje imuniteta što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo. Uskok će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost”, ističu u tužiteljstvu.

  • +2
Zvonko Vekić Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Oglasio se Zdravko Mamić

'Posljednjih tjedana i mjeseci u tišini radim na reformi pravosuđa, a danas se vidi još jedan u nizu rezultata onoga što smo zajedno pokrenuli – uhićen je sudac Vekić i njegova prijateljica zbog sumnje za pranje novca koji su izreketarili od onih kojima su trebali suditi po zakonu. Da, dobro ste pročitali, sudac Županijskog suda bavio se pranjem novca. Netflix, pusti Narcose, dođi ovdje. Nadam se da neki sudac nekog višeg suda neće večeras u Dnevniku istupiti javno i reći da je to normalna djelatnost u fušu, baš kao što je doživotno uzdržavanje bakica uz otimanje imovine, uzimanje robe u vrijednosti 100 000 eura i sadnja privatnih voćnjaka novcem poreznih obveznika.