PREVELIKA GUŽVA

Otkazana debata Štulhofer-Reisman

31.01.2013 u 01:04

Bionic
Reading

Najveća dvorana Filozofskog fakulteta bila je premala za sve koji su željeli prisustvovati tribini pod nazivom 'Zdravstveni odgoj u školama, dva pogleda', s hrvatskim znanstvenikom Aleksandrom Štulhoferom i američkom konzervativnom aktivisticom Judith Reisman uz moderiranje Tvrtka Jakovine. No, dekan FF-a Damir Boras tribinu je otakazao zbog 'sigurnosnih i zdravstvenih razloga'.

Do sučeljavanja dvoje naistaknutijih predstavnika dijametralno supronih koncepata zdravstvenog odgoja ipak nije došlo, jer je njihova tribina na Filozofski fakultet privukla toliko velik broj ljudi da nisu stali u najveću fakultetsku dvoranu.

Nakon kraće pauze, tijekom koje je dekan Boras zamolio 'višak' prisutnih, onih koji nisu sjedili u klupama ili stajali na stepenicima, da napuste dvoranu kako bi se zadovoljio minimum sigurnosnih i zdravstvenih propisa, tribina je ipak otkazana je nitko tko je uspio ući u dvoranu iz nje nije htio izaći.

'Debata će se održati sutra ili prekosutra u drugom prostoru, za sada se ne zna kojem. Međutim zbog interesa za ovu temu rasprava se definitivno mora održati.Potpirivanje vatre u medijima dovelo je do ovakvog stampeda i smatram da u ovo vrijeme u Hrvatskoj to definitivno nije dobro. To je samo dokaz da mediji stvaraju sliku demokratske nestabinosti u zemlji, pretvarajući svaku temu u pitanje od nacionalne važnosti', rekao je dr. Štulhofer okupljenim novinarima.

'Dok god je gospođa Reisman u Zagrebu, bit ću spreman za diskusiju s njom, izjavio je Štulhofer'. Reisner i redatelj Timothy Tate izjavili su kako je odaziv odličan te da im je drago što ljude zanima što njih dvoje žele reći. Ako bi bilo prilike idućih dana dok su još u Hrvatskoj, spremi su se ponovno sastati s profesorom Štulhoferom. 

U blizini katedre bila je rezervirana klupa za goste, među kojima je bio i Ivan Zvonimir Čičak koji je za tportal.hr prokomentirao i jučerašnju reakciju dekana Fakulteta političkih znanosti koju je nazvao 'balkanskom i divljačkom'.

'Ipak se radi o znanstvenici koja je nekoliko puta govorila pred američkim Senatom. Demokracija ne počinje pred vratima parlamenta, već upravo na ovakvim događanjima. Potreban je širok društveni dijalog, a ne da ostane na pukom medijskom prepucavanju, jer postoji velik interes za ovu temu', rekao je Čičak.