SRAMOTA VIJEĆA ZA NACIONALNU SIGURNOST

Otkad je Kosoričin miran san pitanje nacionalne sigurnosti?

24.02.2011 u 11:31

Bionic
Reading

Nakon što je jučer na inicijativu premijerke Jadranke Kosor održana sjednica Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost, u kojem sudjeluje cijeli državni vrh, postalo je jasno da je zaštita visokih HDZ-ovih dužnosnika od 'zlonamjernog' pisanja medija pitanje od prvorazrednog značenja za nacionalnu sigurnost, znatno više od slučaja Purda, prosvjeda branitelja i sigurnosti hrvatskih građana u Libiji

Naime, na sjednici Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost, koje bi se, kao što govori samo ime tog visokog tijela, trebalo baviti pitanjima nacionalne sigurnosti, državni vrh odlučio se baviti – medijima.

U vrijeme kada jedan očito nevin hrvatski građanin zahvaljujući iskazu iznuđenom mučenjem već mjesec i pol dana sjedi u bosanskohercegovačkom zatvoru, kada braniteljska populacija najavljuje masovni prosvjed na glavnom trgu glavnog grada Hrvatske, kada stotine hrvatskih državljana strepe za svoje živote u Libiji, kada interventni policajci tijelima i čeličnim rešetkama brane Markov trg i njegove 'stanovnike' od šačice protuvladinih prosvjednika, kada je Vladina katastrofalna gospodarska politika dovela državu na rub bankrota, kompletan državni vrh odlučio je svoju pozornost posvetiti – pisanju medija. Prioriteti na mjestu, rekli bi zlobnici.

Konkretno, vrh države zabrinut je zbog curenja iskaza svjedoka brojnih korupcijskih afera koje već neko vrijeme potresaju vrh vladajućeg HDZ-a, ali i Vlade Republike Hrvatske. Svatko tko makar i površno prati situaciju oko niza afera kojima je državni proračun oštećen za stotine milijuna kuna, ako ne i milijarde, lako će uočiti da je udio HDZ-ovih članova i visokih dužnosnika u tim aferama neproporcionalno velik u odnosu na članove svih drugih stranaka. To je i logično, jer onaj tko je na vlasti je neusporedivo više podložan izazovu korupcije od nekog tko je u oporbi. No kad se državnom represijom pokušava utjecati na slobodu medija jer izvještavanje o korupciji šteti vladajućoj stranci, postavlja se pitanje bavi li se VONS nacionalnom sigurnošću ili mirnim snom premijerke Kosor i njezinih stranačkih drugova.

Na sjednici Vijeća se, prema novinskim izvještajima, premijerka Kosor požalila ostatku državnog vrha na pisanje pojedinih medija, ustvrdivši da se u njima 'zlonamjerno napada' ona osobno i da se njezina odgovornost izjednačava s odgovornošću njezinog prethodnika i bivšeg stranačkog šefa Ive Sanadera. Iako nije posve jasno kakve veze ima uznemirenost Jadranke Kosor zbog izvještavanja medija o korupcijskim aferama s nacionalnom sigurnošću, državni vrh jednoglasno je stao uz premijerku, podržavši promjene zakona kojima bi se dodatno ograničilo i sankcioniralo curenje podataka iz istraga u medije.

Ono što je zanimljivo jest da je inicijativu za izmjenu članka 231. Zakona o kaznenom postupku, kojom se želi uvesti represija prema medijima koji izvještavaju o antikorupcijskim istragama, dalo Državno odvjetništvo, dakle – Mladen Bajić. S obzirom na broj afera čiji su glavni akteri visoki dužnosnici vladajućeg HDZ-a, nije teško pogoditi kojoj stranci idu u prilog takve izmjene ZKP-a.

Drugim riječima, glavni represivni organ u državi, Državno odvjetništvo, želi uvesti strogu kontrolu nad onime što se u medijima objavljuje o korupcijskim aferama (u kojima prednjači HDZ). Kojoj visokoj državnoj dužnosnici tako sklonoj glumljenju uvrijeđene žrtve u predizbornoj godini to najviše ide u prilog, zaista nije teško pogoditi.