paški slučaj

Otac koji je četvero djece bacio s balkona traži ukidanje pritvora, Vrhovni sud ga odbio jer može opet ponoviti zločin

13.02.2020 u 09:17

Bionic
Reading

Otac (54) optužen za četverostruki pokušaj ubojstva svoje maloljetne djece na Pagu, tražio je od Vrhovnog suda RH da mu se istražni zatvor zamijeni mjerom opreza zabrane približavanja djeci i javljanja nadležnoj policijskoj upravi. No, Vrhovni sud ga je odbio

Optuženi 54-godišnjak, kojem se suđenje na Županijskom sudu u Zadru nastavlja 18. veljače, tražio je ukidanje pritvora zbog teškog zdravstvenog stanja, no Vrhovni sud mu je to odbio jer postoje osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo ili dovršiti pokušana kaznena djela, javlja Zadarski.hr.

Navedena opasnost proizlazi iz dosadašnje osuđivanosti optuženika s obzirom da iz izvatka iz kaznene evidencije proizlazi da je osuđivan zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava iz članka i to presudom Općinskog suda u Zadru kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine s rokom provjeravanja od tri godine i iz koje proizlazi da je osnovano sumnjiv da je kaznena djela za koja se tereti u ovom postupku počinio za vrijeme trajanja roka provjeravanja- navodi se u rješenju Vrhovnog suda.

Uz to se navodi i kako iz psihijatrijsko - psihologijskog vještačenja proizlazi da je osoba disocijalne strukture ličnosti kod koje je razvijen uznapredovali psihoorganski sindrom koji u svojoj podlozi ima hipertenzivni hidrocefalus zbog kojeg je indiciran hitan neurokirurški zahvat kao i da je kazneno djelo počinio u stanju bitno smanjene ubrojivosti.

S obzirom na trajna oštećenja psihičkih funkcija i na mogućnost daljnje progresije postoji rizik od počinjenja novih kaznenih djela te je zbog redukcije budućeg rizičnog ponašanja preporučeno izricanje sigurnosne mjere obveznog psihijatrijskog liječenja- ističe se u rješenju Vrhovnog suda u kojem se navodi I kako zdravstveno stanje nije razlog za ukidanje pritvora s obzirom da je adekvatna liječnička skrb istražnim zatvorenicima osigurana unutar zatvorskog sustava.

Od prosinca prošle godine, ocu s Paga, koji je smješten u zagrebačkoj bolnici za osobe lišene slobode, sudi se u redovitom kaznenom postupku s obzirom da je vještačenje pokazalo kako, u trenutku zločina, nije bio neubrojiv.

Dok su spavala, svoju djecu u dobi od tri, pet, sedam i osam godina, 28. veljače prošle godine, uzeo je iz spavaće sobe u naručje, te potom svako bacio s terase ispred ulaznih vrata s visine od 4,95 metara na popločanu betonsku podlogu u dvorištu kuće. Dvije djevojčice i jedan dječak bili su teško ozlijeđeni, a jedna djevojčica lakše. Smrt djece izbjegnuta je isključivo hitnom medicinskom intervencijom.

Suđenje, na čijem je početku rekao kako se ne osjeća krivim za to što je učinio, zbog zaštite obiteljskog života žrtava odvija se iza zatvorenih vrata. Nakon što je počinio zločin nad djecom, rezultati toksikološke analize pokazali su da je u to vrijeme bio pod utjecajem lijekova za smirenje, te da u krvi nije imao alkohola.