AKCIJA 'KA.KA'

Otac i sinovi optuženi za šverc kokaina iz J. Amerike

19.02.2009 u 15:50

Bionic
Reading

USKOK je danas podigao optužnicu protiv deveteročlane skupine krijumčara kokaina, predvođene odbjeglim Markom Mušterićem i njegovom dvojicom sinova, koju tereti da je iz Južne Amerike u Hrvatsku prokrijumčarila 13,5 kilograma kokaina, vrijednog oko četiri milijuna kuna

ZAGREB - Navodni organizator skupine, prvooptuženi 54-godišnji Marko Mušterić i njegova dva sina Mario (28) i Robert (27) nedostupni su hrvatskom pravosuđu jer žive u Nizozemskoj, dok su ostala šestorica optuženika u pritvoru.

Skupina krijumčara razbijena je u veljači prošle godine nakon sedmomjesečne policijsko-uskočke akcije pod nazivom "Ka-ka" u kojoj je zaplijenjeno ukupno 13,5 kilograma kokaina koji bi uličnom preprodajom u Hrvatskoj dostigao vrijednost od oko četiri milijuna kuna.

Marka Mušterića se tereti da je kokain naručivao u Južnoj Americi koji su potom "vrbovani" pomorci preuzimali u afričkim državama Gvineja i Senegal te krijumčarili do nizozemskih i belgijskih luka, gdje je drogu preuzimala obitelj Mušterić. Kokain se potom krijumčario u Hrvatsku.

Pomorce je navodno "vrbovao" optuženi Željko Jurić iz Kaštela, a "robu" su u Hrvatsku automobilima prevozili ostali članovi skupine.

Akcija "Ka-ka" počela je nakon što je 22. rujna 2007. na graničnom prijelazu Macelj u automobilu splitskih oznaka pronađeno šest i pol kilograma kokaina. Tajnim praćenjem i prisluškivanjem policija je otkrila dolazak sljedeće pošiljke pa je 7. studenog na naplatnim kućicama Lučko u terenskom vozilu pronađeno oko dva kilograma kokaina.

Nakon toga je 11. prosinca belgijska policija u luci Antwerpen na brodu "Maj Danielsen" pronašla pet kilograma kokaina i tada su uhićeni Mušterić i njegov sin Robert, koji su čekali pošiljku, te mornar s tog broda Tonči Grgurin.

Njegovo ime također se našlo u optužnici kojom su još, uz troje članova obitelji Mušterić i Željka Jurića, obuhvaćeni Tunjo Marković, Jetullah Basri, Goran Herceg i Krešimir Mamić.

Inače, troje članova obitelji Mušterić belgijske su vlasti nakon nekog vremena pustile na slobodu i oni danas žive u Nizozemskoj, čiji su državljani, a hoće li se od tamošnjih vlasti zatražiti njihove izručenje ili će se ustupiti kazneni progon u USKOK-u još nisu odlučili.