SLUČAJ URIHO

Otac četvero djece dobio otkaz jer je 'zviždao'

07.11.2012 u 13:45

Bionic
Reading

Vlatko Klarić i Zlatan Osmanović do polovice lipnja ove godine bili su zaposlenici Ustanove za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem (URIHO), a onda su potezom pera ravnatelja Josipa Držaića dobili otkaz zbog, kako stoji u odluci, kršenja obaveza iz radnog odnosa

'Iza kršenja obaveze iz radnog odnosa krije se zapravo činjenica da su obojica bili zviždači. Ukazali su na kriminal težak stotinjak milijuna kuna i zbog toga su dobili otkaz.

Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik, upoznat je s kriminalom u URIHO-u i umjesto da zaštiti zviždače, on je upozorio Držaića na to tko je novinarima Nacionala, portala Zagrebancija i u DORH donio dokumente, nakon čega su dobili otkaze', kazala je Vesna Balenović, predsjednica Udruge Zviždač.

Tužio novinare i uručio otkaze - Josip Držaić

Navedeni mediji su, podsjetimo, objavili ugovore prema kojima je URIHO poslove dobivene na javnom natječaju, na kojem je imao prednost jer ima preko 50 posto zaposlenih invalida, prepuštao tvrtkama sa samo nekoliko zaposlenih koje je birao osobno Držaić, a neke od njih uopće se nisu bavile proizvodnjom, već trgovinom i marketingom.

Naručitelji poslova od URIHO-a bile su mahom državne i gradske tvrtke od MUP-a i Hrvatskih šuma pa do ZET-a. Svi oni su društveno odgovornim poslovanjem željeli pomoći, jer URIHO, tvrtka u vlasništvu Grada Zagreba, nije obična tvrtka, a ni za cijenu se nije previše pitalo.

Kako je posao, prema pisanju Nacionala, funkcionirao, možete pročitati ovdje. Držaić je, sasvim očekivano, sve demantirao, ali je usput podignuo i nekoliko tužbi protiv novinara.

Jedan od onih koji je medijima dostavio ugovore, Vlatko Klarić, hrvatski branitelj, kaže da je DORH-u anonimno od 2010. do 2012. dostavio tridesetak prijava i kada je vidio da se ne čini ništa, odlučio se prošetati do Bajića.

'Ušao sam u Gajevu i sve ispričao. Nakon toga za mene počinju problemi. Kreće mobbing na poslu, pritisci, Držaić od tristo invalida peticijom traži da se ograde od novinskih napisa i da se kazni one koji su dostavili dokumente i u konačnici dobivam otkaz', podsjeća Klarić.

Balenović pak napominje da je Mirko Herak, šef gradskog kontrolnog ureda, utvrdio nepravilnosti u URIHO-u i proslijedio ih MUP-u.

'DORH je postao groblje zviždača. Umjesto da im se pomogne i potakne ih da raskrinkavaju kriminal, DORH ušutkuje ljude', zaključila je Balenović.