priopćilo javno tužiteljstvo

Osumnjičeni ubojica troje Kurda u Parizu priznao da patološki mrzi strance; od provale prije šest godina želio je ubiti migrante

25.12.2022 u 18:03

Bionic
Reading

Osumnjičeni za napad na kurdski centar u Parizu u kojemu je poginulo troje ljudi, a troje je ranjeno priznao je da patološki mrzi strance, objavili su francuski dužnosnici u nedjelju

Još od provale prije šest godina "želio je ubiti migrante ili strance", priopćilo je pariško javno tužiteljstvo. Nakon pucnjave u kurdskom kulturnom centru u petak, ured javnog tužitelja otvorio je istrage za ubojstvo s predumišljajem i teško nasilje te istraživalo rasistički motiv. Tijekom napada u blizini kuće njegovih roditelja u središtu Pariza, muškarac je pucao na kurdski centar, obližnji restoran i frizerski salon.

Prema kurdskoj krovnoj organizaciji Kurdskom demokratskom vijeću u Francuskoj (CDK-F), sve žrtve su bili kurdski aktivisti. Jedna od osoba koje je napao zatim ga je svladala i razoružala, tvrdi državni odvjetnik. Pet od šest žrtava ima tursko državljanstvo, a jedna žrtva je Francuz. Navodni počinitelj, 69-godišnji Francuz, uhićen je i zbog psihičkog stanja odveden na odjel psihijatrije. Nakon incidenta u petak, izbili su sukobi između policije i pripadnika kurdske zajednice u Parizu koji su se stišali u subotu navečer.

  • +5
Prosvjed u Parizu nakon ubojstva troje Kurda Izvor: EPA / Autor: TERESA SUAREZ

"Uopće nismo zaštićeni. U deset godina šest kurdskih aktivista je ubijeno u srcu Pariza usred bijela dana", rekla je Berivan Firat, glasnogovornica CDK-F-a. Dodala je da je prosvjed postao nasilan nakon što su neke prosvjednike isprovocirali ljudi koju su u prolazu iz automobila mahali turskom zastavom.

sve osim nogometa