NAKON UBOJSTVA TRI KURDA

[FOTO] Kurdski prosvjednici prevrtali i palili automobile u Parizu, sukobili se i s policijom

24.12.2022 u 18:50

Bionic
Reading

Drugi dan za redom, u subotu, su u Parizu izbili sukobi između policije i pripadnika kurdske zajednice nakon što je naoružani muškarac u petak ubio tri Kurda

Prosvjednici su prevrtali automobile, zapalili najmanje jedan automobil te palili automobilske gume blizu Trga Republike, tradicionalnog mjesta za prosvjede u Parizu. Ranije su Kurdi održali mirni prosvjed. Do sukoba je došlo nakon što je dio prosvjednika napustio Trg Republike i počeo bacati projektile na policiju koja je odgovorila suzavcem. Sukobi su trajali otprilike dva sata, nakon čega su se prosvjednici raspršili.

Naoružani muškarac ubio je tri osobe u Kurdskom kulturnom centru i obližnjem kafiću u petak u užurbanom pariškom desetom arondismanu. Policija je uhitila 69-godišnjeg muškarca koji je nedavno pušten iz pritvora dok je čekao suđenje za napad sabljom na migrantski kamp u Parizu prije godinu dana. Ubojstva su se dogodila u trenutku kada se kurdska zajednica pripremala za desetu komemoraciju ubojstva tri Kurtkinje u Parizu.

Nakon ispitivanja osumnjičenika, istražitelji istražuju i moguće rasističke motive napadača, priopćilo je u subotu tužiteljstvo. Ured pariškog tužitelja u suobtu je objavio da bi osumnjičeni 69-godišnji Francuz mogao dobiti maksimalnu doživotnu zatvorsku kaznu.

  • +27
Prosvjed kurdske zajednice u Parizu Izvor: Profimedia / Autor: Urman Lionel/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Uopće nismo zaštićeni. U 10 godina šest kurdskih aktivista je ubijeno u srcu Pariza usred bijela dana', rekla je Berivan Firat, glasnogovornica Kurdskog demokratskog vijeća u Francuskoj (CDK-F) za BFM TV. Dodala je da je događaj postao nasilan nakon što su neke prosvjednike isprovocirali ljudi koju su u prolazu iz automobila mahali turskom zastavom.

Prema spomenutoj krovnoj kurdskoj organizaciji, sve su žrtve bile kurdski aktivisti. 'Očito je htio napasti strance', kazao je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin. Ipak, dodao je da se ne zna je li napad bio izravno usmjeren protiv Kurda. Francuski mediji pišu da je osumnjičeni rekao policiji da je pucao zato što je rasist.