rat, sankcije, inflacija

Ovo su najskuplji gradovi za život u 2022., došlo je do promjene na vrhu

01.12.2022 u 11:37

Bionic
Reading

Objavljena je lista najskupljih gradova za život u 2022. u svijetu prema Svjetskom indeksu troškova Economist Intelligence Unita. Evo koji su gradovi među deset najskupljih na svijetu

Prema ovogodišnjem Svjetskom indeksu troškova života, koji je objavio Economist Intelligence Unit (EIU), prosječni troškovi života porasli su za 8,1 posto u 2022. godini zbog ruskog rata u Ukrajini i dugotrajnih posljedica pandemije, piše CNN.

'Rat u Ukrajini, zapadne sankcije Rusiji i kineska politika nultog covida uzrokovali su probleme u opskrbnim lancima koji su, u kombinaciji s rastom kamatnih stopa i promjenama tečaja, rezultirali rastom životnih troškova širom svijeta', rekla je Upasana Dutt iz EUI-ja.

'Jasno možemo vidjeti rast cijena diljem 172 grada, i to na najvišoj razini u 20 godina, otkada imamo digitalne podatke. Poskupljenje benzina u gradovima bilo je prilično snažno (kao što je bilo lani), ali hrana, režije i kućanske potrepštine postale su puno skuplje za stanovnike', istakla je Dutt.

Pa koji su to najskuplji gradovi za život u ovoj skupoj godini?

EIU, koji prati svakodnevne troškove u 172 grada širom svijeta, smješten je u Londonu. Britanska prijestolnica značajno je pala na ovogodišnjoj listi, spustivši se na 27. mjesto.

U top 10 četiri su europska grada: Zürich (šesto mjesto) je najskuplji, uz Pariz, Kopenhagen i Ženevu, koji su zaokružili popis.

Najveći razlog za povećanje cijena u zapadnoj Europi je rast cijene plina, što je rezultat ruskog rata u Ukrajini te regija pokušava pronaći alternativne izvore. Cijena litre benzina narasla je za nevjerojatnih 22 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Ne iznenađuje to da su ruski gradovi Moskva i Sankt Peterburg zabilježili značajno povećanje troškova života dok ukrajinski glavni grad Kijev nije analiziran ove godine.

Osim troškova plina, jedan od čimbenika koje navodi EIU bila je neujednačena vrijednost eura, valute koju ne koriste svi europski gradovi na ovogodišnjem popisu, jer Velika Britanija ima funtu, a Švicarska franak.

Tri europska grada, Stockholm, Lyon i Luxembourg, spustila su se na listi.

Prvi pobjednik u povijesti

Iako se čini da je New York dosad već trebao biti na vrhu liste, ovo je prvi put da je najveći grad SAD-a zauzeo prvo mjesto u izjednačenoj borbi s čestim pobjednikom Singapurom.

U izračunima 2021. godine New York je bio šesti.

Ostala dva američka megalopolisa također su u top 10 - Los Angeles u izjednačenoj borbi za četvrto mjesto s Hong Kongom i San Francisco kao osmi.

Ukupno, 22 od 172 grada koje EUI prati nalaze se u SAD-u, uključujući Portland, Boston, Chicago i Charlotte. Svaki od ta 22 grada doživio je rast inflacije ove godine.

U međuvremenu je prošlogodišnji pobjednik Tel Aviv skliznuo na treće mjesto.

Kako je sastavljena lista

Kako bi se izradio popis, EIU je usporedio cijene više od 200 proizvoda i usluga u 172 grada. Anketirano je niz poduzeća, velikih i malih, kako bi se stekao uvid u to koliko su cijene oscilirale prošle godine.

Druga kompanija, globalna tvrtka za mobilnost ECA International, svake godine objavljuje svoju listu najskupljih gradova na svijetu. ECA koristi nešto drugačiju metodologiju uspoređujući svakodnevne troškove kao što su najamnina i troškovi javnog prijevoza te ne uključuje luksuzne proizvode u svoje kalkulacije.

Njihova lista, objavljena u lipnju, dodijelila je Hong Kongu titulu najskupljeg grada treću godinu zaredom, a New York je drugi. Međutim lista snažno naginje velikim azijskim gradovima, Seulu, Šangaju i drugim istočnoazijskim urbanim centrima koji su se smjestili u top 10.

Popis EIU-ja uspoređuje se s cijenama u New Yorku, stoga će gradovi s valutama jačim od američkog dolara vjerojatno biti više rangirani na ljestvici.

10 najskupljih gradova za život u 2022.:

1. New York (SAD) i Singapur

3. Tel Aviv, Izrael

4. Hong Kong (Kina) i Los Angeles (SAD)

6. Zürich, Švicarska

7. Ženeva, Švicarska

8. San Francisco, SAD

9. Pariz, Francuska

10. Kopenhagen, Danska