DILAO POVJERLJIVIM PODACIMA

Osuđen policajac koji je provjeravao Biancu Matković i Severinu

15.01.2013 u 13:28

Bionic
Reading

Ukupno 100 tisuća kuna na prodaji povjerljivih policijskih informacija zaradio je 50-godišnji, sada već umirovljeni policajac Petar Keškić, koji će zbog toga na dvije i pol godine u zatvor. U ponedjeljak mu je izrečena nepravomoćna presuda kojom je za poticanje Keškića na ovu zlouporabu položaja kažnjen i njegov šogor, inače knjigovođa, Željko Šilić (47), piše Novi list

Šiliću je izrečena uvjetna osuda od godinu dana zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Epilog je to još jednog slučaja curenje službenih policijskih informacija u kojem su, kako neslužbeno doznaje Novi list, nepotrebno provjeravani i podaci o Bianci Matković, bivšoj šefici kabineta Ive Sanadera, te pjevačici Severini.

No, Keškić i Šilić na optuženičkoj klupi našli su se nakon što je Šilićeva prijateljica Gordana Hajnić početkom listopada 2008. primila pismo anonimnog pošiljatelja koji je tvrdio da je zaposlenik Porezne uprave i da priprema prijavu protiv njezine tvrtke Scarlet zbog utaje poreza.
U pismu su spominjani i raniji postupci protiv vlasnice i njezine tvrtke te je na kraju pozvana da u roku od dva tjedna 'izrazi spremnost za dogovor'.

Suočena s tim pismom Gordana Hajnić obratila se Šiliću za pomoć, a on je pak kontaktirao Keškića, koji je u to vrijeme radio kao inspektor u policijskoj postaji na Črnomercu. Zamolio ga je da utvrdi tko je u MUP-ovim evidencijama provjeravao Gordanine podatke, na što je ovaj i pristao zatraživši novčanu protuuslugu. Gospođu je navukao na svoje 'obavještajne usluge' zaradivši na prodaji povjerljivih policijskih podataka sto tisuća kuna.

'Izrekli smo vam takvu kaznu jer ste zlouporabili svoj položaj policijskog službenika', rekla je Keškiću sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Tanja Pavelin Borzić obrazlažući presudu. Povicima protiv 'nepravednog sudstva' Keškić je glasno izrazio neslaganje s presudom, zbog čega su intervenirali i pravosudni policajci.