JEAN-CLAUDE JUNCKER

Oštrar odgovor Orbanu oko izbjegličkih kvota: 'Poštujte vladavinu prava!'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 07.10.2016 16:29
  • Objavljeno 07.10.2016 u 16:29
Jean Claude Juncker

Jean Claude Juncker

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker osudio je u petak mađarsku protuimigrantsku politiku optuživši Budimpeštu da krši europske vrijednosti.

"Ako se neka članica svaki put ne slaže s odlukom, organizira referendum kako bi rekla suprotno od onoga što kaže vladavina prava, nećemo moći upravljati EU-om", upozorio je na konferenciji u Parizu.

Njegova izjava uslijedila je nekoliko dana nakon što je mađarski premijer Viktor Orban predložio izmjene ustava kojima bi se zabranila grupna naseljavanja migranata.

Orban je to predložio pošto su mađarski birači velikom većinom na referendumu 2. listopada poduprili njegovo odbacivanje EU-ova plana o izbjegličkim kvotama, iako referendum nije bio pravovaljan zbog nedovoljne izlaznosti.

"Određene članice se toga ne pridržavaju", rekao je Junker govoreći o europskom planu raspodjele migranata.

"Ako zemlje članice ne poštuju utvrđeno pravilo, doneseno na demokratski način, to je početak kraja", istaknuo je.

"EU je utemeljena na vladavini prava", dodao je. "Jako me žalosti kada vidim da se neke zemlje članice danas odvajaju tako što više ne poštuju europska načela", naglasio je Juncker.

Orban je u petak ponovio da ustav treba izmijeniti kako Mađare nitko ne bi mogao prisiliti na neki oblik obaveznog naseljavanja.

On je nakon susreta sa slovačkim premijerom Robertom Ficom u Bratislavi u petak rekao da će izmjene ustava biti u skladu sa zakonodavstvom EU-a.

Sustav obveznih kvota kod naseljavanja, bez gornje granice mogao bi upropastiti "sve što smo postigli i uništiti sve što smo radili", rekao je Orban.

Bivše komunističke države istočne Europe snažno su se usprotivile mjerama koje su donesene prošle godine za upravljanje migrantskom krizom kojima se od svih članica Europske unije zatražilo da prihvate neke od sto tisuća migranata koji su zatražili azil u Europi. Slovačka i Mađarska su se tome usprotivile i na Europskom sudu pravde.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!